L'espectacle Malson of a bitch de la companyia blanenca El Mirall va obrir ahir al vespre al Teatre Municipal l'onzena edició del Fitag, el Festival de Teatre Amateur de Girona. L'obra, coproduïda pel Fitag i per El Mirall, que l'any passat va celebrar el seu primer quart de segle, recull la tradició dels espectacles metateatrals, aquells que narren l'experiència de crear una obra des del propi escenari i esdevé una comèdia sobre la "tragèdia" de sortir escena.

Malson of a bitch arrenca amb l'angoixa de l'actor que ha de muntar un espectacle teatral a partir del Romeu i Julieta de Shakespeare i deriva en la rebel·lió d'alguns dels personatges del dramaturg britànic contra qui els ha d'interpretar.

Així, una Julieta enamorada d'un Romeu que no és com creu, la Tristània del Somni d'una nit d'estiu o les bruixes que culpaven Macbeth dels crims que li feia cometre l'ambició es converteixen en els assetjadors del protagonista d'una obra que es pot tornar a veure aquesta tarda a dos quarts de set al Teatre Municipal.

Minuts abans de la representació inaugural, el director del Fitag, Martí Peraferrer, va donar la benvinguda a les companyies catalanes, estatals i estrangeres que aquest any ompliran de teatre amateur els quatre escenaris del festival -el Teatre Municipal, la Planeta, el pati de la Casa de Cultura i el pati de les Magnòlies- des d'ahir i fins dissabte.

En l'acte de rebuda a les companyies participants, que habitualment es feia en privat, Peraferrer va recordar la delicada situació econòmica en què s'emmarca el Fitag, que enguany compta amb un pressupost de 105.000 euros, una dotació inferior a la del 2005.

"El moment que ens obliga a ser solidaris", va explicar Peraferrer, "i contenir les ganes de fer coses".

Després de Peraferrer, també van intervenir el president de la Diputació, Jaume Torramadé, que va assegurar la continuïtat del Fitag de cara a futures edicions.

Al seu torn, la vicepresidenta del Govern de la Generalitat, Joana Ortega, va asseverar que "cal continuar donant suport a un festival que subratlla la potència cultural i creativa del país", i sobretot, "la força i la potència del teatre amateur com mai l'havia tingut".

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va recordar la importància que el festival té per a Girona, una ciutat "creativa, internacional i acollidora, i amb un gran compromís pel teatre".

Art anticrisi

Malson of a bitch va no va ser l'únic espectacle que es va poder veure ahir, ja que la el Fitag va continuar a les deu de la nit, al pati de la Casa de Cultura amb En pie de guerra. En l'obra, els valencians Carabau Teatre subratllen l'absurditat dels conflictes bèl·lics a través del clown.

Finalment, vora la mitjanit, l'espectacle Del no ser al ser... hi ha un dilema es va convertir en la inauguració "golfa" d'un festival que revindica la il·lusió del teatre amateur per fer front a les retallades pressupostàries que l'afecten. Així, l'espectacle reivindicatiu, va córrer a càrrec de l'antiga companyia Fitag, que tot i ser suprimida dels pressupostos del festival ha treballat per a ser present al certamen.

I és que, ja en pla presentació de la programació, Peraferrer va fer una crida a treballar "amb més il·lusió i més ganes" en el teatre amateur per combatre el "desànim d'un país en crisi".

Una crisi que segons el director del Fitag ha provocat un "cop fort" al certamen, que ha obligat els organitzadors a "reestructurar" el festival i fer una proposta més modesta, amb menys companyies estrangeres, menys espectacles, menys entrades a la venda i menys escenaris, ja que el Centre Cultural La Mercè desapareix del programa.