Una de les justificacions de la creació de la Xarxa Internacional sobre Religions i Mediació en Zones Urbanes, constituïda a Lleida el 2007, és que els conflictes en aquest àmbit "demanen una resposta urgent, adaptada i innovadora" a fi d'"evitar que degenerin en situacions de tensió o violència". En aquest sentit, explica aquesta organització, "la dimensió religiosa i cultural -en la seva diversitat intrínsica i essència relacional- és sovint un element significatiu no sempre negatiu i alhora poc o mal conegut -sobre el qual existeixen molts prejudicis i estereotips- i encara menys treballat". L'Ajuntament de Blanes, a través del Pla Local d'Acollida Ciutadania i Interculturalitat (Placi), ha estat un dels gairebé quaranta participants (hi ha organitzacions religioses, entitats públiques, experts...). La secretaria d'aquesta xarxa és a càrrec del Centre Unesco de Catalunya (Unescocat), que ha realitzat serveis de mediació interreligiosa en diferents municipis catalans, com ara Salt o Badalona.

De fet, el Placi de Blanes, amb un primer origen el 2001, fa una lectura positiva de la "plena inclusió" de tots els blanencs i blanenques "a la vida social, cultural i econòmica" del municipi tenint en compte, per exemple, "la convivència comunitària intercultural" i "el reconeixement de la pluralitat de la societat". Però, què passa quan hi ha un conflicte? La mediació interreligiosa, que és complexa en ser fruit de la suma de factors i imprevisible en el desenvolupament, implica tres variables: prevenció, acció i transformació. La plataforma descriu tres causes principals de conflicte, que pot ser real o potencial. El primer cas és quan es produeixen "entre comunitats religioses diferents". El segon "entre comunitats i persones religioses i agents d'administracions públiques". I, el tercer, "entre actors religiosos i de l'àmbit de la societat civil no religiosa", com els veïns i veïnes d'un immoble. Una altra de les justificacions de creació de la plataforma és que, tot i que passen desapercebuts, "les tradicions religioses, espirituals i filosòfiques poden oferir recursos positius concrets en processos de mediació de conflictes". Alhora, reconeix "una distància entre la teoria i els processos de la pràctica de mediació".

La "praxi"

La Xarxa demana la col.laboració a fi que, a través de la web, els participants expliquin pràctiques amb l'objectiu que siguin "eina per l'aprofundiment teòric i el perfeccionament pràctic".