El robot explorador Opportunity ha descobert a Mart roques amb una textura mai vista fins ara, mentre en continua buscant altres d'argiloses que puguin tenir vestigis de vida.

L'Opportunity, llançat per la NASA el 2003, i que fa set anys i mig que està en missió a Mart, fa tres setmanes va arribar a la vora del cràter Endeavour, on els científics esperen trobar-hi roques molt més antigues que les que s'han observat fins ara.

La primera roca que va examinar el robot en la seva nova destinació té la mida d'un tamboret, la seva superfície és plana i aparentment va ser desenterrada per l'impacte d'un altre objecte, que va ser el que va formar el cràter, que té 22 quilòmetres de diàmetre. La roca té una composició similar a algunes roques volcàniques, però amb més zinc i brom del que s'ha detectat anteriorment.

Les observacions de les naus espacials que orbiten Mart suggereixen que les formacions rocoses a la vora de cràter daten de la història primerenca del planeta i inclouen minerals argilosos, que es formen en condicions menys àcides i d'humitat, possiblement més favorables per a la vida.

"Aquesta és una roca diferent a totes les que s'han vist fins ara a Mart", va explicar Steve Squyres, investigador principal de Oportunity a la Universitat Cornell a Ithaca. "Té una composició similar a algunes roques volcàniques, però hi ha molt més zinc i brom del que hem vist fins ara. Estem rebent la confirmació que arribar a Endeavour realment ens ha donat l'equivalent a un segon lloc d'aterratge de Opportunity", va manifestar l'investigador.