L'Ajuntament de Sarrià de Ter ha presentat aquesta setmana la Xarxa de poblacions que tenen obra d'Emília Xargay al carrer i en llocs públics (XARXAR). La presentació va anar a càrrec de Roger Torrent, alcalde de Sarrià de Ter, amb la participació de Clara Martinell, de la Càtedra Unesco i comissària de la darrera exposició organitzada per la Regidoria de Cultura, Emília Xargay, una artista de Sarrià de Ter; i de Dolors Reig, presidenta d'Amics de la UNESCO de Girona.

L'objectiu d'aquest projecte és preservar la memòria de l'artista gironina i fomentar el coneixement de la seva obra escultòrica de ?cai?re públic.

A través de la xarxa es difondrà la figura i obra d'Emília Xargay en l'àmbit pedagògic i educatiu i també s'animarà els centres educatius de la desena de municipis de les comarques gironines on hi ha constància d'obra pública de Xargay, per tal que participin en el projecte educatiu i ciutadà "Apadrinem escultures" d'Amics de la UNESCO.

Vinculació amb Sarrià

Sarrià de Ter, municipi al qual l'artista es mantingué estretament lligada al llarg de tota la seva vida, "se sent orgullós de liderar aquesta xarxa com una iniciativa més de les moltes que ha impulsat des que va rebre part del llegat artístic d'Emília Xargay, a la seva mort l'any 2002", segons ha assenyalat el seu alcalde.

L'Ajuntament de Sarrià de Ter és propietari d'una part de l'obra d'aquesta artista caracteritzada per la seva fecunditat creativa.

El Fons Artístic Emília Xargay de Sarrià de Ter compta amb una sèrie d'obres que constitueixen en si mateixes un magnífic resum de la trajectoria artística de l'Emília perquè recullen una representació dels seus temes emblemàtics: la família, la parella, el toro, el picador o el genet, entre altres.

La més recent d'aquestes iniciatives és l'exposició Emília Xargay, una artista de Sarrià de Ter organitzada amb motiu de l'obertura del Centre de Visitants del Gironès i especialment triada per a la inauguració de la Sala d'Exposicions Temporals d'aquest nou equipament d'abast comarcal ubicat a Sarrià de Ter.

De la selecció de peces i textos que la integren se'n desprèn un retrat gairebé fotogràfic d'Emília, filla de Sarrià de Ter, i de Xargay, artista polifacètica i ciutadana del món.

Hi ha deu municipis gironins que tenen obra pública en places i carrers d'Emília Xargay: Girona, Sant Julià de Ramis, Tossa de Mar, Llanars, Torroella de Montgrí, Salt, L'Escala, Santa Coloma de Farners, Cadaqués i Olot, a més de Sarrià de Ter.