La Comissió de Patrimoni de Girona ha donat llum verd a la restauració de la façana de l'església i el cimbori del Monestir de Sant Daniel de la ciutat, que haurà de respectar l'aspecte original dels dos elements. Davant la petició de retirar dos cossos d'edifici adossats posteriorment al monestir, però, la Comissió ha demanat que es presenti un estudi arqueològic per descartar que no amaguen cap objecte transcendent des del punt de vista històric.

La restauració del mil·lenari monestir de Sant Daniel, doncs, entrarà en la seva sisena fase, centrada en la façana de l'església i el cimbori. Per respectar l'aspecte original s'utilitzarà el morter adequat i també es conservaran les juntes, segons va dir ahir el director dels Serveis Territorials de Cultura a les comarques gironines, Antoni Baulida.

Castell de la Trinitat

D'altra banda, el Castell de la Trinitat de Roses, que podrà presentar el projecte dins del termini marcat per l'Estat per justificar els 250.000 euros que reben de l'1% Cultural del Ministeri de Cultura, s'hi duran a terme diverses actuacions. A l'interior serviran per solucionar els problemes d'humitat del sostre; per protegir algunes escales amb baranes; per instal·lar els lavabos; per connectar-lo amb el clavegueram, i per col·locar-hi la il·luminació a diferents punts. A fora les obres són per completar el paviment de la plaça del Castell, així com acabar el camí que hi accedeix amb baranes i llums.

Un altre dels projectes aprovats per Patrimoni és el de millora de la carretera GIP-623 a Sant Martí d'Empúries. Per eliminar un revolt pronunciat es va optar inicialment per un traçat que no va aconseguir el consens dels propietaris. Un projecte posterior va topar amb una necròpolis romana, per això que ara s'ha aprovat un tercer pla, però amb la condició que les obres es facin amb el control d'un arqueòleg que supervisi les obres per assegurar que no hi ha restes en aquest nou traçat.

Capella gòtica per a la UdG

Patrimoni Cultural també ha aprovat el projecte de rehabilitació i condicionament de la capella de la Mare de Déu del Roser del Convent de Sant Domènec, al Barri Vell, promogut per la UdG, que preveu instal·lar-hi la seva sala de juntes de govern.

Així, es preveu aïllar la capella de la nau central amb elements de vidre i fusta i dotar l'espai de noves tecnologies, climatització o llum. L'antiga església de Sant Domènec, avui Aula Magna de la UdG, va ser el teatre municipal de Girona durant els més de quatre anys que van durar les reformes de les instal·lacions de la plaça del Vi. Aquest immens temple gòtic acull els actes solemnes de la Universitat de Girona.