El Satèl·lit de Recerca de l'Alta Atmosfera (UARS) va entrar ahir, finalment, a l'atmosfera i va caure a la Terra, segons va confirmar l'agència espacial nord-americana (NASA). En una piulada al seu compte de la xarxa social Twitter, la NASA va explicar que el UARS "va penetrar en l'atmosfera sobre l'oceà Pacífic", tot i que, segons va afegir, "el moment precís de l'entrada i el lloc no es coneixen amb certesa". Prèviament, la NASA havia informat que les restes del satèl·lit, que pesa cap a sis tones, "caurien a la Terra entre les tres i les set del matí" de dissabte.

Segons l'agència espacial, "el satèl·lit estava creuant en direcció est sobre Canadà i Àfrica, així com sobre vastes zones dels oceans Pacífic, Atlàntic i Índic durant aquest període". Segons missatges difosos a la xarxa social Twitter sense confirmar, algunes restes del satèl·lit haurien caigut a l'oest de Canadà, a la ciutat d'Okotoks, al sud de Calgary. L'UARS té la mida d'un autobús i pesa més de 5,5 tones, encara que la NASA va tornar a insistir en què el risc per a la seguretat de les persones és "molt remot". Els científics calculaven que almenys 26 grans peces de l'artefacte podien suportar les altes temperatures del reingrés i caurien sobre la Terra.

La probabilitat que alguna de les restes del UARS arribés a una persona era molt remota, segons la NASA, que la xifrava en una entre 3.200. De fet, la NASA assegura que, des del començament de l'era espacial, no s'ha confirmat cap cas en què hagi resultat ferida una persona per un objecte espacial durant la maniobra de reingrés a l'atmosfera. Com a mesura de precaució, l'Administració Federal d'Aviació dels EUA va emetre dijous una alerta per als pilots sobre el satèl·lit, qualificant-lo com un "perill potencial".

L'activitat solar, el factor que va avançar el reingrés del satèl·lit a l'atmosfera previst en principi per a finals de setembre o primers d'octubre, ja no ha estat determinant en la velocitat de caiguda de l'artefacte, que va alentir el seu descens per "un canvi en la seva orientació o configuració", segons va divulgar la NASA.