Les pel·lícules doblades al català passaran del 3% a l'11% l'any que ve, segons l'acord que han tancat la Conselleria de Cultura, el Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya i Fedicine. Concretament, el Gremi d'Empresaris del Cinema i Fedicine es comprometen a estrenar en català els 25 films de més repercussió del mercat, fet que permetrà arribar a 1,5 milions d'espectadors, lluny dels 117.471 espectadors actuals.

Així, es preveu que la quota de mercat assoleixi el 35% el 2017, una xifra que pot ser, segons el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, "fins i tot superior" al 50% de les còpies que estableix la llei del cinema que s'han de doblar o subtitular al català.

L'acord presentat, presentat ahir, descarta les sancions i les quotes que imposava la polèmica llei de cinema, -tot i que no la traeix, va remarcar el conseller Mascarell- i preveu que la quota de mercat de cinema en versió catalana passi del 3% a l'11%, i que de 74 còpies a l'any que es van doblar el 2010 es passi a 625 el 2012.

El president dels exhibidors catalans, Camilo Tarrazón, es va mostrar satisfet de poder formar part de la solució i no del problema, va dir, mentre que el president de Fedicine, Luis Hernández de Castro, va assegurar que està "alleujat" per haver posat fi a un problema que s'arrossega des de fa 12 anys, quan van començar les primeres polítiques per impulsar el doblatge en català.

El 2012 es doblaran 25 pel·lícules de majors americanes -les que solen ser més taquilleres- per arribar als 1,5 milions d'espectadors; però per aconseguir-ho la Generalitat haurà d'invertir 1,4 milions d'euros en doblatge i en còpies per als distribuïdors, més que els 600.000 que gastava fins ara. L'important salt quantitatiu que suposa l'acord tindrà continuïtat en els anys següents, ja que la Conselleria preveu que el 2014 la quota de mercat de cinema en català sigui del 25% i que el 2017 arribi al 35%: "En aquest any podríem estar igual o potser per sobre del que preveu la llei", va dir Mascarell.

Hernández de Castro va explicar que les majors americanes jugaran "plenament i amb tota honestedat" i que hi haurà una comissió de seguiment que permetrà ajustar el vestit a la mesura, acoblant l'oferta i la demanda sense necessitat de quotes. Mascarell va apressar el públic a aprofitar aquesta oportunitat de veure cinema en català en les 50 sales que finalment s'han adherit a la proposta.

Per la seva banda, el líder d'ERC al Parlament, Joan Puigcercós, va acusar Mascarell d'"enterrar" la llei del cinema català amb el pacte amb els empresaris.