L'artista gironí Josep Pérez ?Abuyé portarà al cor de Mèxic el seu espectacle pioner de ranxeres cantades en català. L'actuació, que tindrà lloc el proper 8 d'octubre al Centro Cultural Jardín Borda, de Cuernavaca (capital de l'estat mexicà de Morelos), serà un homenatge en tota regla a la cantant mexicanocatalana Gloria Lasso.

El llançament per primera vegada en la història del gènere més popular de la música mexicana en català és un ambiciós projecte sorgit dels artistes Josep Pérez Abuyé i Roberto Aguilar, que juntament al Mariachi Semblanza i al seu director, Simao Hernández, es van posar mans a l'obra per oferir el seu primer concert de ranxeres en català el passat 12 de setembre al teatre del Casinet d'Hostafrancs (Barcelona), que es va omplir amb 500 persones. Aquest acte va tenir el suport de l'Associació Cultural Mexicano Catalana (MexCat), i va comptar amb la col·laboració als teclats del compositor Antoni Mas, cèlebre fundador de les orquestres Maravella i Selvatana. A l'esdeveniment hi van assistir el director General d'Immigració de la Generalitat, Xavier Bosch, la directora general de Política Lingüística, Yvonne Griley, la cònsol de Mèxic a Barcelona, Norma Ang, el Comissionat d'Immigració de l'Ajuntament de Barcelona Miquel Esteve, i el secretari d'Immigració de Convergència Democràtica de Catalunya, Àngel Colom, entre altres.

Gloria Lasso (Vilafranca del Penedès 1922 - Cuernavaca 2005) està considerada com una de les últimes dives de la cançó internacional. Va començar la seva carrera musical al París dels anys cinquanta i amb la cançó Étranger au Paradis va tenir un èxit discogràfic sense precedents.