"Molt més que un llibre d'homilies, és un compendi de vida, d'observació del món, de reflexió serena sobre el país, la llengua que parla la gent, la vida de la gent que parla aquesta llengua". Aquestes són només algunes de les paraules que Joaquim Nadal dedicava a Homilies d'Organyà, el nou llibre de Modest Prats, al seu article de divendres passat al Diari de Girona. I moltes d'altres, igual o més elogioses, es van poder sentir ahir en un acte d'homenatge a la residència Bisbe Sivilla, on es va presentar aquest volum editat per Empúries.

Es tracta d'una recopilació de textos de temàtica religiosa i també de documentació inèdita pertanyent al sacerdot i filòleg de Castelló d'Empúries, que ahir va estar embolcallat en l'acte per nombrosos representants de la cultura gironina, així com de l'Església. Així doncs, juntament als bisbe de Girona i a l'emèrit Jaume Camprodon s'hi va poder veure Pep Nadal, la rectora de la UdG Anna M. Geli, Mita Casacuberta o Josep M. Fonalleras, amic de Prats i curador de l'obra.

La selecció d'homilies i sermons, escollides pel seu mateix autor i Salomó Marquès, inclou molts textos dels anys 60 i 70 que són "de plena actualitat", que constitueixen el cos central del volum. En la seva major part són textos inèdits o recollits en format de bibliòfil, i per la seva visió de la vida depassen de llarg el seu valor purament religiós. Així doncs, temes com la pena de mort o la convulsa situació política de l'època hi apareixen amb escreix.

A banda, Homilies d'Organyà s'obre i es tanca amb peces de caràcter més íntim i documentació personal, com un diari que Prats va escriure pocs dies abans de ser ordenat com a sacerdot el 1959. Aquest aire afectuós és el que es va poder respirar ahir en el decurs del sentit homenatge.