El premi de composició Manel Saderra i Puigferrer de Ceret-Banyoles es presenta amb un format doble.

Després de la reflexió de l'any passat, que en lloc de concurs va apostar per dues obres d'encàrrec, aquesta 28a edició ofereix un doble vessant. Per una banda hi ha la convocatòria oberta al concurs de composició per a autors de fins a 40 anys, i per l'altra es fa un homenatge a a l'insigne músic i compositor gironí Xavier Montsalvatge (Girona 1912 - Barcelona, 2002), de cara al 2012 amb motiu del centenari del seu naixement amb l'encàrrec d'una peça a Albert Guinovart. Montsalvatge és una de les figures més representatives de l'anomenada "generació perduda", entremig de la dels compositors de la república i l'actual. La seva obra ha aconseguit una gran projecció internacional i s'ha convertit en una referència fonamental en la música contemporània.

El premi Ceret-Banyoles és per a obres per a cobla que no siguin sardanes, amb una durada d'entre 5 i 20 minuts.

Les obres han de ser rigorosament inèdites i escrites originàriament per a cobla, si bé les bases indiquen que "poden optar al premi obres per a cobla en la formació habitual d'onze a tretze instruments, o bé per a més d'una cobla. Sempre podrà haver-hi instruments de percussió si es consideren necessaris. Així mateix s'admetran obres que incloguin algun instrument solista, sigui o no dels habituals en la formació de la cobla inclosos la veu o un cor".

Les composicions s'han d'enviar a El Foment de Banyoles, a l'apartat de correus 125 - 17820, Banyoles. Al sobre s'especificarà clarament "Premi Ceret- Banyoles" i ha d'incloure les partitures amb transcripció per a piano a la part inferior. El termini d'admissió és el 31 d'agost del 2012.

El premi té una dotació econòmica de 3.000 ? i es podria concedir un accèssit amb una dotació de fins a 1.000 ? si alguna de les obres mereix aquest reconeixement segons l'opinió del jurat.

Cal tenir present que el fet de què l'obra estigui creada per a més d'una cobla o que hi hagi algun instrument solista no implica una millor valoració en la concessió del premi.

Així mateix, el jurat podrà declarar desert el certamen sense que això afecti a la concessió d'un o més accèssits.

El concurs l'organitza la Fundació Privada El Foment de Banyoles, i compta amb el patrocini de l'Ajuntament de Banyoles, la Ville de Ceret i té la col·laboració del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, la Diputació de Girona i Unnim Obra Social. També té el suport del Foment de la Sardana de Ceret, el Consell Comarcal del Pla de l'Estany, la Vila de Ceret, Ràdio Banyoles i Canal Català Girona Pla.