Per què tenim una acadèmia de la llengua? Aviat tindrem la nova (i primera) gramàtica oficial de l'IEC? Com s'ho ha fet en Joaquim M. Puyal perquè ara tothom entengui què passa en un partit de futbol quan en Messi "s'escapoleix de l'escomesa"? Un escriptor com Jaume Cabré, amb creixent ressò internacional, com es planteja la llengua com a eina de creació literària?

Totes aquestes preguntes i moltes altres es plantejaran en el cicle de conferències que tindran lloc a la Facultat de Lletres de la UdG entre els mesos de novembre i febrer. Un total de 14 conferenciants passaran per Girona per explicar com veuen la llengua actual, cadascú des del seu àmbit professional. Lingüistes de prestigi com Isidor Marí o la banyolina Gemma Rigau (UAB), periodistes de referència com Joaquim M. Puyal o escriptors tan reconeguts com Jaume Cabré o Narcís Comadira pronunciaran diferents conferències.

Amb motiu del centenari de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, creada el 1911, el grup d'Història de la Llengua Catalana ha programat aquest cicle per presentar com s'està fixant i elaborant la llengua catalana avui des de diferents àmbits: periodístics, literaris i acadèmics.

Aquest cicle, coordinat pel professor Narcís Iglésias, vol fer possible que el rigor acadèmic sigui compatible amb el to amè i divulgatiu dels temes que es tractaran. Per això, els organitzadors voldrien que aquestes conferències arribessin a tota la ciutadania, i no fossin vistes com a exclusives del món universitari. Amb aquesta voluntat d'obrir les conferències a tota la ciutadania, en el cicle hi col·laboren la Universitat de Girona i la seva Fundació, així com l'Ajuntament de la ciutat i la Diputació de Girona. Les conferències, doncs, seran gratuïtes i obertes a tothom. El primer tast serà dimecres vinent, 16 de novembre.