Provocar, divertir i captar públic que no és assidu dels teatres és la política dels "off - festivals" que es mouen a l'entorn de trobades com la d'Avinyó o Edinburg. I amb aquesta mateixa filosofia va néixer l'any passat el Fora de Temporada, que enguany s'amplia fora dels Jardins de la Mercè per portar teatre a escenaris singulars.

Teresa Ferrer, una de les components de Les Marcianes, que organitzen la trobada, detalla que cada dijous als Jardins s'oferiran tres espectacles de petit format i durada de gèneres molt diversos: a cada vetllada hi haurà una proposta apadrinada per un artista consolidat. En aquesta edició han col·laborat a la selecció Jango Edwards, que ha escollit la clown Diana Gadish; la ballarina Marta Carrasco que ha fet el mateix amb Alberto Velasco; La Cubana que apadrina el concert teatralitzat Acústic Broadway; i el director de teatre Daniel Anglès, certificant els mèrits de Víctor Arbelo a 21.

"Que la ciutat respiri teatre"

La intenció dels quatre dijous als Jardins de la Mercè és donar un espai per tal que joves professionals de les arts escèniques ?puguin presentar les seves propostes, d'entre 5 i 20 minuts de durada. Enguany, però, des de l'organització expliquen que n'han rebut només una trentena, un número inferior que en la primera edició.

L'assistència de públic a l'anterior edició va fer pensar en una possible mort d'èxit, i per tant enguany s'han reduït les vetllades als Jardins a només divendres; però atès que el Fora de Temporada tenia l'ambició de créixer, s'ha ampliat amb tres espectacles que es duran a terme en espais insòlits, amb una durada més estàndard.

Segons Ferrer, sumat la intenció de treure el teatre dels escenaris més comuns, s'han hagut de buscar solucions imaginatives al fet que Temporada Alta tingui la majoria d'ubicacions ocupades: "Volem que la ciutat respiri teatre, i això només es pot aconseguir fora dels circuits habituals".

Així és com dissabte el Fora de Temporada s'inaugurarà amb un espectacle de dansa de Les Filles Föllen, que es durà a terme a la Subdelegació del Govern de Girona, l'antic Banc d'Espanya. "És un espai de gran interès arquitectònic i que amb propostes com aquesta respon a la seva funció pública", explicava Ferrer.

Unter der Schönen Haut (Sota la bonica pell) no només és peculiar per l'espai on es representarà, sinó per la seva temàtica: uneix dansa i futbol. Una de les seves intèrprets, Margherita Bergamo, va explicar que l'espectacle recrea el 2 a 6 del Barça al Bernabeu, "analitzant els moviments dels futbolistes i reproduint-los coreogràficament". Les encarregades de fer-ho són cinc intèrprets, un futbolista i els músics de The Landscape Experience, que pretenen fer que "el públic sigui partícip del fet teatral".