El concurs de maquetes Sona9, que passa per ser el més important de la música en català, ha coronat aquest dilluns el grup Nyandú com a vencedor de la seva onzena edició. Com és habitual la final s'ha celebrat a la Sala Bikini, i allà han actuat els quatre grups finalistes: Alls Nous piquen (tercers), Bremen (quarts), Nyandú i The Mamzelles (segons, Premi Joventut), així com els tres finalistes del 2010, Pulpopop, Blaüe i els fins avui vigents vencedors, La Iaia. Endur-se el 'Sona9' suposa la gravació i edició d'un disc, una campanya de promoció i publicitat a TV3, Catalunya Ràdio i Enderrock, i l'enregistrament d'un videoclip, entre altres.

La casualitat ha volgut que els successors dels vigatans 'La Iaia' a dalt del podi del concurs de maquetes Sona 9 siguin uns altres joves d'Osona, els Nyandú (La Torre d'Oristà). A més, com marca el protocol, els seus predecessors i veïns de comarca han estat -com a vencedors del Sona 9 2010- els encarregats de lliurar a Nyandú el guardó que els reconeix com a vencedors d'aquesta edició.

La Sala Bikini ha acollit un any més la final del concurs. La fórmula també es repetia: actuacions dels quatre finalistes d'enguany, dels vencedors i finalistes de l'any passat i, finalment, el veredicte del jurat.

Bremen, Nyandú, The Mamzelles i els mateixos Nyandú eren els finalistes que aquesta nit s'enfrontaven al darrer examen del públic i del jurat, reunit per deliberar fins a l`últim instant.

El palmarès ha quedat configurat de la següent manera. Els barcelonins Bremen (pop-folk) s'han endut el quart premi i els empordanesos Alls Nous Piquen el tercer, tots dos en la categoria de Premi Èxit, dotat amb 1.500 euros en material musical i una campanya de difusió als mitjans vinculats al concurs.

Més amunt s'han situat les també barcelonines The Mamzelles i la seva proposta a mig camí entre el cabaret i el pop, que finalment s'han endut el Premi Joventut (segon premi), aquest recompensat amb la gravació d'un EP de quatre cançons en un estudi professional, una breu gira de tres concerts per Catalunya i una campanya de difusió als mitjans vinculats al concurs.

Els vencedors del Sona 9, Nyandú, seran recompensats amb la gravació i edició d'un disc, una campanya de promoció i publicitat a TV3, Catalunya Ràdio i Enderrock, una gira de cinc concerts promocionals, al gravació d'un videoclip i promoció al Club de Cultura de Catalunya (Tr3sC).

Inscripció rècord

En la present edició del concurs Sona 9 s'ha batut el rècord de bandes inscrites, amb un total de 198. Sona 9 està organitzat per Enderrock, iCat fma, Catalunya Ràdio i Televisió de Catalunya, amb el suport dels departaments de Cultura i Joventut de la Generalitat de Catalunya. El concurs és la plataforma més important de promoció i difusió dels grups emergents que canten en català.