Potser l'autor del cartell de Fires de Girona, Joan Mateu, es va agafar massa al peu de la lletra la famosa frase de Picasso "els grans artistes copien, els genis roben". L'autor del Guernica sostenia que els genis utilitzen imatges preexistents i les reinterpreten en un estil propi per adaptar-les als nous llenguatges contemporanis. Bé sembla aquest el cas de Joan Mateu, però a l'artista andalús Juan Enrique Alcalà-Zamora Arroyo no li ha fet cap gràcia que Mateu li pirategés una fotografia del seu bloc artístic "Pimientos y tomates" i, sense demanar permís, l'hagi utilitzada per confegir el singular i difós cartell de fires d'aquest any, en el qual el tambor d'una vella rentadora evoca la gran rosassa de la Catedral de Girona.

La notícia corria ahir com la pólvora per la xarxa i desencadenava nombrosos comentaris sucosos. Uns es mostren decebuts perquè creien que la rentadora era pintada, no una foto. Altres es pregunten si Joan Mateu coneix la normativa sobre els drets d'autor i les llicències lliures.

Juan Enrique Alcalà-Zamora Arroyo va néixer a Priego, Còrdova, el 1988. Ha estudiat Belles Arts a la Universitat de Granada. Treballa la pintura figurativa, el dibuix experimental, el disseny gràfic, la fotografia digital o la instal·lació.

"Ho considero lamentable"

Quan va descobrir ahir que la seva foto de l'atrotinada rentadora de la marca Bru s'havia reproduït milers de vegades en el singular i aplaudit cartell de Fires de Girona, li va faltar temps per penjar un comentari al seu altre bloc http://juanenriquealcalazamora.blogspot.com denunciant el fet. Juan Enrique Alcalà-Zamora denuncia que la rentadora de Joan Mateu "no és de la seva collita artística" i "no va demanar permís per utilitzar" una imatge "presa per mi el juliol de 2009". "No sé com ho veuen vostès, però jo des de la meva visió d'artista ho considero lamentable", comenta al bloc. També diu que Girona hauria de representar-se a través d'una imatge "més honesta".

El cert és, però, que ningú no podrà escatimar a Joan Mateu la genialitat d'aconseguir fer veure en una vulgar rentadora la façana barroca de la catedral, i l'original combinació amb una gàbia i un ocell que fan, al seu torn, la funció de campanar i àngel. No obstant això, també és cert que a la nova promesa de l'art contemporani en què s'ha convertit Mateu se li pot atribuir una manca de respecte pels drets d'autor d'un col·lega.

A l'entrevista de la secció Contracorrent del Diari de Girona del passat 29 de setembre, Mateu va desaprofitar l'ocasió per aclarir els fets en una pregunta d'Albert Soler: "La rentadora, la gàbia i l'ocell dissecats són seus?". "No, quan veig coses interessants en faig fotos. En tinc un arxiu. Després, amb aquests objectes, hi jugo. És com un passatemps artístic".