"Recollir el testimoni de l'assemblea històrica, i al mateix temps començar a treballar plegats a partir d'una denominació fàcilment reconeixible que manté plena vigència". Aquests són dos dels objectius fundacionals de la Nova ADAG, l'Assemblea Democràtica d'Artistes de Girona, que ahir es va constituir amb l'adhesió d'una trentena de persones des de la total "independència política i ideològica".

La constitució de la nova assemblea, però, no podia ser en un ambient més enrarit; i és que a les declaracions creuades a Diari de Gironaentre un dels membres de l'Assemblea, Marc Palau, i el representant de l'artista Joan Mateu, Kim Riera, s'hi ha de sumar un nou incident institucional.

La reunió per a la fundació de la Nova ADAG i la discussió de les estratègies que vol seguir s'havia convocat per ahir al migdia a les sales municipals de la Rambla. Divendres a la nit, però, es va rebre un comunicat municipal subratllant que "no es disposava de cap permís" per tal de realitzar la trobada a l'actual seu del Bòlit, segons van explicar els membres de la Nova ADAG. També apunten que des de l'Ajuntament es va informar a la vigilant d'aquestes sales d'aquesta manca de permís, en cas que finalment s'acabés produint la reunió al Bòlit.

Els artistes van manifestar la seva "incomprensió i la sorpresa inicial" davant "la prohibició implícita" de celebrar la trobada a l'espai de la Rambla, "atès el seu caràcter públic i obert". Per tant, es va decidir traslladar el debat a un espai públic "de forta càrrega simbòlica" com són les escales de la Catedral (i val a dir-ho, atraient l'atenció de nombrosos curiosos).

Transparència i informació

Un cop reunides, la trentena de persones que s'han adherit a la plataforma han posat de manifest "la necessitat de reclamar una ?reu?nió amb els responsables de cultura de l'Ajuntament", per tal de "ser informats de les seves polítiques a curt i llarg termini en relació a diferents àmbits que l'Assemblea considera fonamentals". En aquest sentit, Marc Palau va fer incís en aconseguir "més transparència i accessibilitat a la informació", especialment pel que fa al futur de les sales municipals de la Rambla i a la ubicació del Dadespai. "El problema de fons és que ens obliguen a especular", va apuntar Eudald Camps, un altre dels fundadors de la Nova ADAG, "quan aquí hi ha persones que porten 20 o 30 anys treballant per la cultura en aquesta ciutat i es mereixen tenir informació al respecte".

"Mentre no actuem", apuntava Camps a les escales, "la situació s'anirà degradant lentament, perquè tot i que sembli que no passi res, els altres no s'aturen".

És per aquest motiu que la Nova ADAG vol assentar ràpidament les bases per a una propera trobada, que servirà "per dissenyar d'una manera més detallada un pla d'acció i de treball". Es preveu que en breu la plataforma creï un espai web obert a la discussió i les aportacions de tots els membres, per facilitar el treball conjunt.