L'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultura i la Càtedra d'Estudis Marítims de la Universitat de Girona organitzen un Seminari Internacional titulat Silencis i absències en els processos de patrimonialització de la cultura marítima en el marc del projecte Patrimoni Etnològic, Societat i Cultura Marítima (PESCUM) finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació que té una durada de tres anys (2011-2013) i està dirigit per l'investigador de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, Eliseu Carbonell. El seminari tindrà lloc a Palamós aquest dissabte, a la Casa del Mar. La inscripció és gratuïta a través del web www.icrpc.cat.

La idea d'organitzar aquest seminari parteix de constatar que en els darrers anys s'està produint un cert renaixement de l'interès per tot allò marítim, més enllà de l'interès pròpiament turísitc, tant a Catalunya com a la resta de l'Estat i també en altres països del nostre entorn. En el moment que les formes tradicionals de navegació i de treballs en la mar s'han esvaït pràcticament del tot, apareixen per tot el territori costaner associacions, museus i altres entitats públiques i privades preocupades per la conservació i recuperació del patrimoni marítim, responent així a una demanda social per no deixar perdre el llegat i la identitat marítima de tants pobles i comunitats que històricament han degut al mar la seva existència.

Obrir una reflexió

Amb la realització d'aquest Seminari es pretén contribuir a una reflexió sobre la manera com s'estan portant a terme els processos de patrimonialització de la cultura marítima en el moment actual, posant de relleu aquells aspectes de la societat i cultura marítima absents o silenciats.

Els participants al seminari són Dionisio Pereira, economista i historiador marítim de la Universitat de Santiago de Compostela; Kelig-Yann Cotto, arqueòleg i conservador del Port-Musée de Douarnenez, Bretagne (França); David Florido, antropòleg i professor de la Universitat de Sevilla; Loïc Menanteau, antropòleg i investigador del CNRS (Géolittomer-Nantes, França); Alvaro Rodrígues Garrido, economista i consultor del Museu Marítim de Ílhavo (Portugal); Juan Antonio Rubio-Ardanaz, antropòleg i professor de la Universitat de Extremadura; Juan Antonio Apraiz, capità de la Marina Mercant i investigador d'etnologia marítima de la Eusko Ikaskuntza; Sabrina Doyon, antropòloga i professora de la Universitat de Laval (Quebec); Eliseu Carbonell, antropòleg i investigador de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, i M. Angeles Corbacho, antropòloga i professora de la Universitat Pablo de Olavide.

Eliseu Carbonell ha explicat que en aquest moment s'està elaborant una base de dades de les actuacions que en patrimoni marítim s'estan duent a terme a Catalunya, però encara hi ha el que anomena "zones d'ombra", i per això el seminari s'obre a tothom, per contribuir a crear consciència entre la població.