Els mallorquins Sebastià Alzamora i Joan Mas han resultat guanyador i finalista respectivament del 52è Premi Sant Jordi amb 'Crim de sang' i 'Kabul i Berlín a l'últim segon'. El poeta badaloní Marcel Riera ha aconseguit el 53è Premi Carles Riba de poesia per 'Llum d'Irlanda' i el vigatà Ramon Erra, el 14è Premi Mercè Rodoreda per 'La vida per rail'. Pel que fa a la literatura infantil i juvenil, el reusenc Jordi Folck s'ha emportat el 49è Premi Josep M. Folch i Torres de novel·la per a nois i noies amb 'Llibre d'Encanteris de la vella Taràndula' i la barcelonina Mercè Anguera, el 38è Premi Joaquim Ruyra amb 'La princesa invisible'. Els guardons s'han lliurat durant la 61à Nit de Santa Llúcia d'Òmnium.

Un any més, Òmnium Cultural ha lliurat alguns dels guardons literaris més importants de l'any durant la 61a Nit de Santa Llúcia. L'acte, celebrat a l'Auditori de Barcelona, ha servit de cloenda dels actes de commemoració dels 50è aniversari de l'entitat presidida per Muriel Casals.

L'escriptor mallorquí Sebastià Alzamora (Llucmajor, Mallorca, 1972) ha resultat guanyador del Premi Sant Jordi 2011, dotat amb 60.000 euros, amb la novel·la 'Crim de sang', un 'thriller' basat en un episodi històric, el de la matança de religiosos a mans de nuclis anarcosindicalistes a la Barcelona de l'estiu del 1936. L'obra té tres eixos narratius: el misteriós assassinat d'un sacerdot marista i un nen de deu anys, la investigació d'aquest crim per part d'un inspector i les negociacions entre l'ordre dels maristes i la CNT-FAI.

Alzamora ha assegurat que "ja hi ha la perspectiva històrica suficient per parlar d'aquest episodi" i que la novel·la parla de la "capacitat humana de fer-nos mal, però sobretot de com la força de la vida s'imposa a la força del mal de tal manera que és la vida la que sempre acaba vencent-lo, per molt fort que pugui arribar a ser, és una història a favor de la vida". "Intento que cada novel·la tingui una personalitat diferent i em doni camp per assajar coses noves, ja que un assumeix la feina d'escriure, és bo evitar repeticions", ha explicat l'escriptor.

Per la seva banda, Joan Mas (Maria de la Salut, Mallorca, 1951) ha quedat finalista del Premi Sant Jordi amb la novel·la 'Kabul i Berlín a l'últim segon', la història de tres amics d'infantesa que, després de seguir camins professionals i personals molt diferents, es retroben a tombants del segle XX.

Els tres personatges -un periodista, un esportista i un militar- serveixen a l'autor per reflexionar sobre temes que li interessaven: la conflictivitat contemporània, la relació entre allò privat i allò públic, i l'ambició personal en el periodisme. Per a Mas, és una "novel·la d'acció, amb trets de gènere però diluïts, i una novel·les d'estudi de caràcters".

En quant a la poesia, Marcel Riera (Badalona, 1956) ha estat el guanyador del Premi Carles Riba de poesia amb l'obra 'Llum d'Irlanda', "un viatge metaliterari per Irlanda, tot no vol dir que parli d'Irlanda encara que ho posi al títol, els escriptors necessiten excuses per parlar de nosaltres mateixos, no hi ha poeta que no parli d'ell mateix i del seu entorn, jo en parlo però fent referència a la literatura i la geografia irlandesa del segle XX".

Pel que fa a la narrativa curta, Ramon Erra (Vic, 1966) ha estat distingit amb el Premi Mercè Rodoreda per l'obra 'La vida per rail', un llibre que narra trossets de diferents vides vistes des de dalt d'un tren. "El tren té un rail que és la vida, del qual no pots baixar, no en pots canviar l'itinerari, tens una història que deixes enrere, una història que t'espera i totes les històries que van pujant i baixant del tren", ha dit Erra, "el tren és un món de literatura". Els quatre volums es publicaran a Proa al mes de febrer.

En l'àmbit de la literatura infantil i juvenil, Jordi Folck (Reus, 1961) ha estat guardonat amb el Premi Josep M. Folch i Torres amb l'obra 'Llibre d'Encanteris de la vella Taràndula', la història d'en Pere i la seva venjança contra el company d'escola que l'endemà del dia de Reis li ha trencat una de les noves joguines. Folck ha confessat que aquest era el premi que més desitjava i ha assegurat que aquesta obra, que va escriure amb només una setmana, "està una mica passada de voltes" i és una mica "il·luminada".

Finalment, l'escriptora Mercè Anguera (Barcelona, 1961) ha resultat guanyadors del Premi Joaquim Ruyra per 'La princesa invisible', una història sobre tres generacions de dones feta des d'una "mirada quotidiana, intel·ligent i tendra, i amb sentit de l'humor, perquè malgrat la crisi, els problemes i la situació política la vida és bonica si se sap mirar amb bons ulls", ha dit l'autora.

Durant la Nit de Santa Llúcia, també s'ha lliurat el 2n Premi Òmnium de Comunicació al Club Súper 3; el 25è Premi Memorial Joan B. Cendrós a Liz Castro; el 22è Premi Joan Profitós d'assaig pedagògic ex aequo a Anna de Montserrat i Guillem Turó amb una Menció especial per a Helena Esteve, Rut Galve i Lluís Ylla; el 22è Premi Joan Maragall d'assaig sobre cristianisme i cultura a Josep Otón i el 28è Premi Ferran Soldevila de biografia, memòries i estudis històrics a Vicent Baydal i Sala. El 4t Premi Esport i Ciutadania de narrativa juvenil ha quedat desert.