El metge, investigador i escriptor Salvador Macip (Blanes, 1970) va guanyar ahir el primer premi Carlemany per al foment de la lectura, dotat amb 10.000 euros, amb l'obra Hipnofòbia, una història d'aventures i misteri alguns dels protagonistes de la qual descobreixen el poder de manipular la ment humana. Macip és el primer escriptor que obté el "refundat" Carlemany.

L'obra guanyadora planteja una intriga amb elements fantàstics i de ciència-ficció, molt imaginatius, un argument eficaç i precís i una construcció atrevida, molt audiovisual. Macip, que diu que sempre escriu el que li ve de gust, sense pensar en el tipus de públic que ho llegirà, sosté que la seva novel·la tracta sobre el bé i el mal a partir de diversos personatges que descobreixen el poder de manipular les ments humanes.

Conceptes audiovisuals

"Què passaria -es pregunta- si tinguéssim el poder de manipular ments? Què faríem? Intentaríem canviar el món? O, justament, el que ens fa humans és la llibertat?".

Narrada a partir de diversos punts de vista (des d'un nen, a un periodista i un metge), Salvador Macip, que introdueix conceptes audiovisuals a totes les seves obres, considera que les estructures narratives han quedat "encallades al segle XIX" i que, avui, la majoria, absorbim la ficció per les sèries de televisió, el cinema o Internet. "Jo intento donar un ritme cinematogràfic a les escenes, anar al gra i eliminar les coses supèrflues, acabar amb les restes de romanticisme".

La idea va néixer el 1998 quan, per raó de la seva feina, va haver de llegir un article científic sobre uns ratolins que dormint menys eren més llestos que la resta de la ventrada. Encara que no vol avançar gaire aspectes de la trama, sí comenta que els principals protagonistes són un metge i un militar, i adverteix que no necessàriament el primer ha de ser el bo i el segon el dolent.

Salvador Macip es dedica des de fa catorze anys a la investigació oncològica. Resident gairebé deu anys a Nova York i actualment a Leicester (Gran Bretanya), on està casat i té un fill, va publicar la seva primera novel·la el 2005, Mugrons de titani, juntament amb Sebastià Roig, amb qui el 2010 va obtenir el premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil per l'obra Ullals, un thriller, tenyit de fantasia i terror a l'estil Stephen King.

D'altra banda ha escrit altres llibres; en l'àmbit de la divulgació científica és autor d'Immortals, sans i perfectes i Les grans epidèmies modernes.