Al món hi ha unes quinze "shubertíades" importants, festivals dedicats al músic vienès, però cap com l'"íntima" de Vilabertran, que amb un pressupost d'uns 80.000 euros ha convertit en 20 anys el petit poble empordanès en una referència en el món musical. Amb 902 habitants per als seus 2,29 quilòmetres quadrats, Vilabertran ha sortit del seu idíl·lic entorn per viatjar a Madrid i presentar a la principal fira de turisme d'Espanya, FITUR, no només la programació de l'edició de l'estiu que ve sinó la "proesa" d'haver arribat amb "una salut excel·lent" a convocar vint edicions.

"Seria molt presumptuós dir que és la millor del món, però sí és la segona o tercera millor del món", presumeix el seu "inspirador" i director artístic, a més de president de Joventuts Musicals d'Espanya, el metge barceloní Jordi Roch. "Aquest any és molt important perquè farem el primer concert de la integral dels quartets de Shubert, amb el Quartet Casals, que després viatjarà per Europa i, a més, torna Matthias Goerne", destaca.

Goerne, "avui una primera figura internacional", era un baríton de l'Alemanya de l'est desconegut fa 20 anys i la seva primera sortida a l'estranger va ser per cantar a Vilabertran. "Ve encantat gairebé cada any i amb el caixet molt ajustat. Aquest any cantarà lieder i cançons de Shumann i Mahler, perquè la trobada és sobre Shubert i la seva època", subratlla Roch, que als seus 80 anys "a tota màquina" continua passant consulta com a metge internista. Va voler promoure una Shubertíada, amb uns 8 concerts cada edició, per la seva admiració pel músic, i que fos a Vilabertran, perquè és "un dels enclavaments més bells de Catalunya" i té una església, el monestir romànic del Segle IX reconvertit en col·legiata el 1592, amb una acústica "extraordinària".

El problema és que les seves 400 places es venen "de seguida" i que al poble tampoc hi ha, deliberadament, infraestructura hotelera i hostalera capaç d'acollir uns visitants que acudeixen als concerts, "molt motivats però fent un esforç d'anar fins allà", i que "han de desaparèixer" just després d'acabar.

Per Vilabertran han passat, a més de Goerne, artistes com la soprano Juliane Banse o formacions com el Quartet Casals i el Trio Jess de Viena.

Shubert (1797-1828), recorda Roch, era "admiradíssim" i "un dels grans capitals de la humanitat" perquè en els seus a penes 31 anys de vida -va morir de sífilis- va compondre més de 700 cançons i "lieder" d'una gran bellesa, a més de cinc concerts. Va ser ell mateix el que va promoure les "shubertíades", reunions d'artistes "d'una gran curiositat intel·lectual" que menjaven, bevien, llegien, debatien i escoltaven música.