L'historiador i professor titular de Comunicació a la Universitat de Girona, Lluís Costa, publica La Llumenera de Nova York, un estudi en què desmitifica la relació de la burgesia catalana amb el nacionalisme cubà en els anys previs a la independència de l'illa caribenya. Costa presentarà el llibre, juntament amb l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, demà a les 8 del vespre a la Llibreria 22.

La llumenera de Nova York, un periòdic entre Catalunya i Amèrica representa un estudi crític de les relacions entre Catalunya i Cuba a les darreries del segle XIX, interpretades a través de la publicació homònima, que s'editava a la ciutat nord-americana en català, i que es distribuïa tant a Barcelona com a les principals capitals d'Amèrica.

Costa destaca que l'entorn novaiorquès en què s'edita La Llumenera produeix una publicació de gran modernitat, sobretot, si se la compara amb el model periodístic -encara amb arrels ideològiques ben marcades- que predominava a la premsa catalana.

Interessos de classe

Preguntat pels resultats de la recerca, Costa afirma que "existeix un corrent de pensament que dóna per fet que la burgesia catalana participava del nacionalisme cubà, però l'estudi acurat demostra que no és veritat, ans al contrari, que es posa al costat de la Capitania General i dels interessos més rancis perquè per als negocis li convé més l'estatus colonial de l'illa".

L'historiador demostra, també, que el fet que la burgesia catalana s'alineés amb el nacionalisme espanyol per defensar els seus interessos de classe "no va representar cap obstacle perquè a Catalunya la mateixa burgesia, o una part d'aquesta, s'adherís als principis de la Renaixença".