Dissabte es va presentar al Centre social i cultural Bassa Rocas de Llofriu, el llibre De Palafrugell a Amèrica, dedicat al comerç, l'emigració i el patrimoni indià a Palafrugell des de 1750 al 1900. És el volum núm. 20 de la col·lecció Quaderns de Palafrugell.

A la primera part del llibre, l'historiador Jordi Turró explica qui eren els membres del "grup de Palafrugell" establert a Cadis a partir de la segona meitat del segle XVIII, responsable d'organitzar les primeres expedicions comercials cap a Amèrica. També recupera els noms dels palafrugellencs que varen emigrar al segle XIX per necessitat, per fer negocis, per fugir del servei militar o per les tres coses a la vegada, i reconstrueix una xarxa migratòria a partir de l'estudi de la correspondència del llofriuenc Joan Bassa, americà a Cuba.

A la segona part, Eva Casals, gestora cultural, descobreix el llegat i el patrimoni indià: arquitectura, mobiliari, llengua, música, gastronomia... I, en sentit contrari, els productes que van ser exportats a les colònies, com els carquinyolis, introduïts a Cuba per un emigrant de Palafrugell o les pipes de fang per fumar tabac, elaborades per terrissaires locals.