La restauració del Tapís de la Creació, una de les joies del romànic català datat del segle XI, s'està fent amb molta "cura" i precisió, segons paraules del Bisbe de Girona, Francesc Pardo, que ha elogiat la feina dels tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles del Departament de Cultura a Valldoreix. Els treballs han permès posar al descobert els colors originals del brodat de la part de darrere de la peça, que durant tots aquests anys ha estat tapada per una arpillera de sac que ha evitat el desgast de la llum. El bisbe no va donar ahir detalls de com es tornarà a exposar al públic, tot dient que és una decisió dels tècnics, però sí va admetre que el procés s'allargarà més del previst. "S'hi està fent un gran treball amb les tècniques més actuals", va assenyalar el bisbe als periodistes. Cal recordar que el Bisbat de Girona s'havia oposat inicialment al trasllat perquè preferia que la restauració es fes in situ, a la Catedral de Girona

Tal com ja es desprenia dels estudis duts a terme prèviament seguint tècniques no destructives per la delicada peça, els tècnics s'han trobat amb molta pols acumulada durant tots aquests anys que ara s'haurà de treure amb molta cura i treballant centímetre a centímetre. Això farà que s'endarrereixi el calendari previst que apuntava el mes de març com a data de finalització, si bé no s'ha especificat quants de mesos caldran de més.

Una de les millors sorpreses ha estat la descoberta dels colors "més originals" que fins ara s'han pogut apreciar del tapís i que es correspon a la part de darrere de la peça, fins ara tapada i protegida pel que s'anomena arpillera, feta amb material de saca. Segons el bisbe, el fet que hagi tapat durant tots aquest anys aquesta part, ha permès que la llum ultraviolada no hagi malmès ni canviat els colors originals, com sí ha passat a la part exposada, i per tant les tonalitats són "més vives".

Al mateix temps, els tècnics s'han trobat amb totes les restauracions i pedaços que s'han anat fent al llarg de la seva història. Es calcula que l'obra ha estat restaurada en quatre ocasions des el 1878 fins al 1975. Aquesta, per tant, és la cinquena. Preguntat per si els visitants podran apreciar aquesta part del tapís on es conserven els colors originals, el bisbe va contestat que no, que es retirarà l'arpillera i s'optarà per un altre sistema, tot i que encara està per decidir. "Els tècnics decidiran quina és la millor manera", va dir.