Conscients que la seva sola lluita no podrà revertir el neoliberalisme desbocat, però confiats que en alguna mesura contribuiran a atenuar la cruesa del desmantellament social, una seixantena de treballadors de la UdG han fet nit a l'edifici de Les Àligues, la seu del rectorat, a la plaça Sant Domènec, per protestar contra les retallades de sou, les pèrdues de prestacions, els acomiadaments i la inestabilitat de la plantilla. Aquestes mesures regressives les estan decidint els governs català i espanyol. Però els manifestants volen fer sentir la seva veu també en afers interns: qüestionen el lideratge de la rectora, Anna M. Geli, perquè, segons diuen, no defensa amb prou fermesa la UdG, i adverteixen que, si aquesta universitat no sap vetllar pels seus treballadors, acabarà "absorbida per una de les grans".

Així es van expressar Anna Pinya i Aurora Climent, presidenta de la Junta de PAS Funcionari i presidenta del Comitè d'Empresa de PAS Laboral, respectivament, ahir al vespre, mentre els seus companys condicionaven la sala de juntes de Les Àligues per passar la nit entre màrfegues, sacs de dormir, entrepans i alguna pizza calenta. El Barça? A manca de televisor, es van haver de conformar amb la qualitat precària de les pantalles dels portàtils. El més important era treballar en la carta a la rectora que estava previst de sotmetre a l'aprovació d'una nova assemblea a les 8 d'aquest matí. El pati exterior de l'edifici va quedar sembrat de tendes de campanya.

Segons Pinya, la llei d'acompanyament que s'ha aprovar juntament amb els pressupostos de la Generalitat "es carrega" els acords aconseguits en 20 anys. A part dels efectes d'aquesta llei, Pinya també alerta de les retallades del pressupost de la UdG, que van en "decrement de la qualitat de la universitat".

Pinya lamenta que un 15% del personal està en situació d'interinatge. Recorda que estava previst un pla de consolidació del 2012 al 2014 per als treballadors amb més de deu anys a la UdG, i ara, en canvi, "perilla el seu lloc de treball". En aquest sentit topen amb la nova llei estatal del PP, que estableix que no es pot fer nova oferta laboral, segons ha concretat.

Aurora Climent alerta que el personal fix haurà de suportar una major càrrega de treball si es perden els treballadors temporals, a la vegada que haurà d'afrontar jornades més llargues. D'altra banda, Pinya subratlla que els seus sous del PAS són de "mileuristes" en la majoria dels casos. El PAS funcionari -afegeix- ha patit, entre les retallades de sous i de complements, una pèrdua de poder adquisitiu d'entre un 25 i un 30% des del 2010. En total hi ha a la UdG prop de 800 treballadors, sumant el PAS Laboral i el PAS Funcionari.

En els últims sis mesos s'han produït tres acomiadaments d'interins entre el PAS funcionari, i no se substitueixen les baixes per maternitat ni per malalties. Pel que fa al PAS laboral, s'han produït una desena d'acomiadaments en l'últim mig any.

Un cop decidit en l'assemblea del passat 8 de febrer, els membres del PAS de la UdG es van unir ahir a les protestes que també es duen a terme a la UPC, a la UAB i a la UdL, i van fer nit al rectorat.

La tancada d'ahir es va pactar amb el rectorat i la gerència de la UdG, que van donar facilitats per accedir als interiors amb calefacció i amb lavabos. Un centenar de membres del PAS havien participat al migdia en una assemblea al pati del rectorat.

Vaga general el dia 29

Per la seva banda, la Plataforma en Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUC) tenen previst anunciar avui, en roda de premsa a Barcelona, noves mobilitzacions que inclouen una "vaga general d'universitats" el 29 de febrer. El proper 23 de febrer hi ha prevista una jornada d'accions descentralitzades a diversos campus per "assenyalar els responsables i els beneficiaris del desmantellament de la universitat pública".