Dalí, el nen a qui li agradava el circ és el nom de l'estudi que l'historiador i periodista empordanès Josep Playà ha publicat coincidint amb la celebració de la primera edició del Festival Internacional del Circ Castell de Figueres. Els lligams entre el circ i Dalí són abundants, tant des del punt de vista personal, amb les amistats que va fer, com a nivell artístic. Entre les anècdotes recollides, hi ha la performance que el geni va protagonitzar amb un elefant pels carrers de Figueres tot rememorant el pas del general Hanníbal pels Pirineus.

La fascinació que sentia pel món del circ comença ja de ben petit, quan des de la terrassa de la casa on va viure a Figueres podia veure les atraccions de les fires i la carpa de circ duran les festes de maig. De fet, entre les primeres obres de Dalí hi ha tres aiguades sobre cartró amb referències circenses, que va pintar a l'edat de 18 anys. La més coneguda, segons explica l'autor de l'estudi, és Fires de Santa Creu de Figueres (1922), on es plasma un "aiguabarreig" de colors i tots els elements que fascinaven a un nen, amb elements com ara pallassos, cavallets i gegants, una imatge que anirà reapareixent al llarg de la seva vida i que sempre l'acompanyarà.

La relació que va mantenir amb aquest art no estava fins ara recollida entre l'àmplia bibliografia dedicada a l'artista. La recerca que ha dut a terme Playà -va ser el comissari de l'Any Dalí 2004- omple el buit que hi havia i aporta documentació i anècdotes que il·lustren fins a quin punt l'artista sentia una vertadera "admiració" pel circ. Explica l'autor que quan el crític d'art Alexandre Cirici Pellicer va voler ridiculitzar-lo tot dient que era un "clown", ell ho va rebre com un elogi més i la resposta immediata va ser fer-se fer un vestit de pallasso i immortalitzar el moment amb una foto, tot pronunciant la frase "és més difícil actuar com a pallasso durant quaranta anys, que fer de pintor".

Una font d'inspiració

Les referències al circ també van ser font d'inspiració per l'artista i molt concretament els animals -rinoceront, elefant o girafes- que va convertir en "protagonistes de la seva mitologia personal", diu Playà. Per això no és d'estranyar que se sentís "entuasiasmat" quan la companyia Air India li va regalar com a obsequi un elefant petit originari de l'Índia, "Surus", el mateix amb qui l'any 1967 va rememorar el pas amb elefants del general Hanníbal i el seu exèrcit pels Pirineus, fent una passejada pel centre de Figueres fins al castell.

L'artista de circ Vera Perhacova va rememorar una intensa trobada amb Dalí ara fa 40 anys.