La Universitat de Girona no pensa renovar els contractes temporals com a mínim durant aquest any i el proper 2013. L'anunci el va realitzar la rectora Anna Maria Geli, després de saber que el Ministeri d'Educació ha decidit cancel·lar el crèdit d'1,7 milions d'euros, que estava destinat a la creació d'un Campus d'Excel·lència, que té per objectiu situar la demarcació com a referent en la recerca del turisme i l'aigua. Davant aquesta situació, Anna Maria Geli va explicar ahir a Ràdio Girona que aniran a buscar altres subvencions que els permetin seguir desplegant els 35 projectes que constitueixen el campus, però que la retallada suposarà que no es puguin renovar els contractes temporals.

Segons Geli, on hi ha més opcions d'aconseguir fons és a les convocatòries europees. "En els tres darrers anys hem doblat el nombre de subvencions i aportacions que rebem de fons europeus", va manifestar Geli que, malgrat no deixa de banda altres subvencions d'àmbit estatal o nacional, considera que és a Europa on hi ha més possibilitats.Així mateix, la rectora va lamentar que les universitats estiguin altra vegada al punt de mira quan es decideix retallar i ha defensat el "paper fonamental" que juguen per sortir de la crisi econòmica actual.

El passat octubre, durant la inauguració oficial del curs acadèmic, la rectora de la UdG, Anna Maria Geli, va rebre un missatge al seu mòbil anunciant-li que la seva universitat havia estat escollida i que rebria fons de l'Estat per desenvolupar el projecte de Campus d'Excel·lència. Allò que en un primer moment va celebrar-se com a una bona notícia, finalment no ha acabat essent-ho. L'anunci del PP de no concedir els crèdits a aquelles universitat de comunitats autònomes que no compleixin els objectius de dèficit trastoca els plans de la UdG.

Geli va comentar que el Campus d'Excel·lència es basa en la recerca en els àmbits del turisme i l'aigua i que es desenvolupa en 35 projectes concrets. D'aquests, alguns ja havien començat de la mà de col·laboracions amb altres universitats -com la de les Illes Balears- i també amb centres de recerca com el CSIC o l'IRTA a l'espera de rebre els diners. La rectora va explicar que aquest és un projecte a "mitjà-llarg termini" el qual es basa a teixir complicitats amb altres centres i fer que, progressivament, Girona esdevingui líder en termes de recerca en turisme i aigua en la zona Mediterrània.

La Facultat de Turisme

Entre les inversions que s'havien previst amb l'1,7 MEUR, Geli va recordar que també s'hi havia inclòs la construcció de la Facultat de Turisme. Aquest edifici hauria d'estar fet des del 2010 però l'arribada de la crisi i la frenada en els plans d'inversions de les universitats que ha aplicat el Govern han fet que encara no s'hagi començat. Per això, la universitat havia previst que part d'aquests diners poguessin anar a iniciar les obres. "Ara haurem de seguir esperant", va lamentar Geli. La rectora va explicar que tenen el compromís del Govern d'asseure's a parlar del calendari d'obres passat l'estiu. "Ens diuen que és una de les prioritats que tenen en llista per quan es pugui invertir", va manifestar.