La degana de la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona, Victòria Salvadó, matisa en un escrit adreçat al Diari de Girona algunes de les afirmacions que va formular dilluns passat en la roda de premsa convocada pels estudiants i treballadors de la UdG al Col·legi de Periodistes per difondre el seu descontentament amb la gestió de la retallada, on ella va comparèixer i va prendre la paraula a voluntat pròpia, i els periodistes la van fer pujar a l'estrada per l'interès del seu testimoni. En relació a la informació publicada l'endemà, Salvadó diu ara: "Respecte, al titular "hi ha més caps que indis", ja vaig dir que ho deia en el Consell de Govern en clau de broma quan s'aprovava una nova estructura: "Al final serem més caps que indis" i al posar-la com a titular es donava a entendre que aquesta era la situació actual quan no ho és. El que pretenc amb l'ús d'aquesta expressió és exagerar el fet amb l'ànim de fer reflexionar".

Però la gravadora dels periodistes va registrar: "Jo en el Consell de Govern sempre dic que en aqueta casa hi ha més caps que indis. Sempre ho dic. La universitat és com una institució política. Si a nivell de la societat ja passa que per obtenir vots els polítics prometen coses, doncs a la universitat passa exactament el mateix. Això es materialitza en noves places en àmbits excedentaris o en creació de càtedres i instituts de recerca per a la gent que t'ha estat propera i t'ha ajudat".

Una altra de les afirmacions que vol polir fa referència a l'increment de contractació dels darrers anys. Ara diu: "Quan faig referència a l'increment de contrac?tació dels darrers anys només vaig esmentar que "hi havia hagut un increment en el nombre de crèdits programats i en la contractació de professorat i ara la reducció serà més dramàtica". No vaig esmentar la contractació de càrrecs administratius". Però la gravació de la seva intervenció no enganya. Això és el que va dir textualment: "La veritat és que els últims dos, tres anys hi ha hagut un increment molt gran de contractació a determinats nivells, tant a nivell d'alts càrrecs administratius, però també a nivell de professorat. Com ha anat? [es pregunta, i prossegueix] Ara la reducció serà més dramàtica perquè hi ha hagut un increment important els últims tres anys".

El cas de Filologia Catalana

D'altra banda, sobre l'elevada proporció de catedràtics a Filologia Catalana, diu que en realitat el que volia donar a entendre era que "de cara a la programació acadèmica calia tenir en compte que, per exemple, el curs passat s'havien titulat 8 estudiants de Filologia Catalana a la UdG i que calia revisar els plans d'estudis a les filologies per compartir assignatures incrementant l'eficiència dels recursos com havien fet altres facultats. Salvador afegeix que l'àrea de Filologia Catalana és "excedentària" i malgrat això "el mes de juliol es va treure a concurs una plaça de funcionari". També puntualitza que el Departament de Filologia i Comunicació té "entre 7 i 8 places de catedràtic de les quals 3 corresponen a l'àrea de Filologia Catalana". L'escrit de Victòria Salvadó afegeix que durant el curs 2009/10 es varen titular 15 estudiants de Filologia Catalana i 7 de Filologia Hispànica.

Victòria Salvadó, que dilluns passat va llençar duríssimes crítiques contra el funcionament i gestió de la Universitat de Girona, va fer declaracions dimarts a Ràdio Girona per denunciar que estava rebent pressions des del govern de la universitat perquè rectifiqués. I va afirmar que no pensava rectificar perquè és una universitat pública i el debat ha de ser públic.