És com la paràbola bíblica del cec de Jericó que va recuperar la vista, però substituint la fe per una ciència i tecnologia d'última generació i canviant la consideració de mite per la de fet constatable. Un projecte presentat a València, que ja ha estat provat en mig centenar de persones, permet a les persones amb ceguesa sobrevinguda (és a dir, als que no són cecs de naixement) recuperar part de la seva visió gràcies a un complex entramat proper a la ciència-ficció.

Al pacient se li implanta un microxip sota la retina i se li col·loquen unes ulleres que porten una petita càmera de vídeo integrada a la muntura. La imatge que capta la càmera és transmesa a un microprocessador inserit en la mateixa muntura. El microprocessador converteix la imatge en se?nyals elèctrics que, al seu torn, són enviats, via wireless (és a dir, sense cables) al microxip implantat sota de la retina del pacient. Aquest se?nyal provoca els estímuls necessaris per transmetre tota la informació fins a l'escorça occipital del cervell, que és la zona on es registra la visió.

Aquesta sofisticada teoria, desenvolupada per l'investigador alemany Helmut G. Sachs i presentada per ell mateix al Congrés de la Societat Espanyola de Retina i Vitri de València, cobra tot el seu sentit quan es veuen projectades en un vídeo les proeses aconseguides amb un pacient de mitjana edat.

L'home portava deu anys cec després de patir una malaltia ocular, però encara conservava cèl·lules actives en algunes zones de la retina. Un cop implantat el microxip i amb les ulleres posades, l'home era capaç, per exemple, de distingir un plàtan d'una poma, o de veure les diferències entre un plat, una cullera, un ganivet o una tassa. En un tercer vídeo, fins i tot, l'home podia tornar a llegir després de molts anys les quatre lletres (gegants, de la mida d'un cartell de carretera) del nom de pila del pilot de Fórmula 1 Mika Raikkonen, entre els emocionats aplaudiments dels investigadors que l'atenen.

El pacient, que estava "molt excitat" en els moments previs als assajos definitius, va quedar "molt sorprès i agraït" amb la intervenció. L'equip investigador, va afegir Helmut G. Sachs, va sentir "una gran satisfacció" per retornar-li part de la visió.

Com aquest afortunat alemany, 50 pacients més s'han sotmès a aquesta tècnica de bioenginyeria coneguda com a implant retinal. Als cecs de naixement no se'ls pot aplicar aquesta tecnologia, però és un tractament ideal per pal·liar els efectes de la temible retinosi pigmentària, que fa perdre la visió a gent de totes les edats.

Helmut G. Sachs va afirmar que "no tots els pacients aconsegueixen el mateix resultat, perquè depèn molt de l'estat de la retina en el moment en què s'implanta el microxip. Però aconseguirem millors resultats en el futur a mesura que anem millorant els xips", va confiar l'investigador alemany que encapçala aquesta tècnica de visió artificial.

Es comercialitza ja a Europa

Segons va explicar Sachs, hi ha dos projectes que fan servir aquesta tècnica: un americà i un alemany. El projecte americà ja s'està comercialitzant a Suïssa i França, i el projecte alemany ho farà aviat. De moment, la tècnica està en fase d'experimentació humana, però encara no està implantat en la pràctica clínica diària.