Coca-Cola i Pepsico, les empreses que acaparen el 90 per cent del mercat de begudes gasoses als Estats Units, han decidit modificar el procés dels seus productes estrella, els refrescos de cola, a Califòrnia. D'aquesta manera, volen evitar una normativa d'aquest estat que els obligaria a incloure a la seva etiqueta que el producte conté un residu que, eventualment, podria tenir incidència en alguna malaltia cancerígena.

Així ho han indicat fonts de Coca-Cola Espanya, que han detallat que aquest canvi només es produirà a Califòrnia per l'entrada en vigor d'una normativa que afecta tots els aliments processats que contenen 4-metilimidazol, entre els quals hi ha productes com el cafè, la cervesa o el flam.

Aquest residu a què fa referència la normativa californiana es genera al torrar-se el sucre o caramel que porta el producte alimentari durant la seva fabricació i elaboració.

No obstant, les mateixes fonts han criticat una normativa que es basa en un estudi que parlava d'una vinculació amb el càncer, però que va ser rebatut per l'Organització Mundial de la Salut, que va afirmar que la relació de risc entre el 4 - MEI i el càncer era menor que menjar patates fregides fetes a casa.

Caldrien mil litres en dos anys

Coca-Cola ha afegit que segons estudis de l'agència nord-americana que regula el mercat d'aliments i fàrmacs, caldria consumir uns mil litres de refresc de cola durant dos anys seguits per tal que, eventualment, l'acumulació d'aquests residus pogués tenir incidència en la malaltia. Tot i així, davant la decisió d'haver d'incloure l'advertència, es va decidir retocar el procés de fabricació per eliminar el residu, opció escollida després d'investigar el procés per fer el refresc sense generar aaquest residu.

Pel que fa a Pepsico, fonts de la companyia han demanat als proveïdors del caramel que usa a l'hora de fabricar els seus refrescos que canvïin el procés d'elaboració per tal que no contingui la substància afectada per la normativa.