Actualment la UNED, que va néixer fa 40 anys, l'agost del 1972, compta amb 61 Centres Associats a tot l'Estat i més de 100 aules o extensions comarcals. L'expansió a nivell internacional ha estat progressiva i afecta 11 països d'Europa, Amèrica i Àfrica, amb 12 Centres Associats. A les comarques gironines el Centre Associat es troba al Barri Vell de Girona i les extensions s'ubiquen a: Olot, Figueres, Palafrugell i Ripoll. La distribució dels més de 240.000 alumnes és de tipus territorial i pel que fa al Campus del Nord-est inclou els C.A. i extensions ubicats a Catalunya i Balears (Cervera, Girona, Palma, La Seu d'Urgell, Terrassa i Tortosa), que totalitzen més de 20.000 alumnes.

El Centre Associat de Girona compleix 37 anys i el seu origen és certament curiós: El President de la Diputació d'aleshores, el Sr. Antoni Xuclà, va fer una visita al ministre de torn, el Sr. Cruz Martínez, per sol·licitar la integració del CUG (Col·legi Universitari de Girona) adscrit a la UAB. El ministre l'informà que aquest requisit depenia del Rectorat de la UAB, però que si volia per a la demarcació la implantació d'estudis universitaris complets, li proposava l'establiment a Girona d'un Centre Associat de la UNED, recentment creada, prèvia signatura d'un conveni entre el rectorat d'aquesta Universitat i les institucions locals, seguint l'exemple d'altres circumscripcions. Dit i fet, la Diputació oferí locals -Seminari menor- i aportà recursos econòmics, com ja feia amb l'EUP (de la UPC) i el CUG (de la UAB).

Durant l'etapa del president Salvador Carrera s'adquirí l'edifici de l'actual seu, al carrer de Sant Josep, i vafinalitzar el calvari dels itineraris provisionals (Seminari, Cambra de Comerç, Casa de Cultura, Politècnica).

Precisament, l'actual president de la Diputació, el Sr. Jaume Torramadé, aleshores Alcalde de Salt, va adquirir la que serà seu definitiva i millorada a la Factoria Cultural de la Coma Cros, que ja acull centres universitaris -la UOC i l'ERAM- així com una magnífica biblioteca, el Centre d'Arts Escèniques, el Museu de l'Aigua, el Viver d'Empreses, la Sala d'Actes etc. La cessió de l'espai es materialitzà pel plenari al final de l'últim mandat de l'anterior alcaldessa, Sra. Iolanda Pineda. Actualment s'està ultimant la redacció del projecte executiu per, tot seguit i previ concurs, adjudicar i realitzar les obres d'adaptació, i la inauguració està prevista per al proper curs 2012/2013. Els avantatges del nou espai respecte a l'actual són importants, atès que la nova seu ocupa una sola planta i l'edifici compta amb ascensors, la qual cosa el converteix en un espai adaptat. També compta amb zona de pàrquing, cafeteria, la Biblioteca de Salt, etc.

En la primera època del centre, el director fou el Sr. Jordi Xifra, empordanès il·lustre i personatge irònic i curiós, tant, que ingressat per una greu malaltia s'entretenia davant de la perplexitat de les monges infermeres que el cuidaven en dibuixar caricatures poc reverents envers els rectors dels pobles empordanesos, acompanyades de rodolins gens edificants. Cal constatar, però, la intensa tasca en favor del centre i el seu creixement, consolidació que va completar una altra excel·lent directora, la Sra. Carme Vidal, que incrementà les extensions en el territori.

Un compromís incomplert

Tal i com està establert a la majoria de Centres Associats, el model econòmic de suport als mateixos es fonamenta en la participació de: el Rectorat, que aporta un 50% del pressupost, via matrícules, així com inversions específiques en equipament i obres. Les institucions locals, especialment governs autonòmics, diputacions i ajuntaments amb seu universitària, que aporten infraestructura i ajut econòmic directe o indirecte. Això representa el 45% del pressupost.

Durant el mandat del tripartit i essent Conseller d'Universitats el gironí Sr. Manel Del Pozo, se signà un conveni de col·laboració entre el Rectorat de la UNED i la Generalitat, similar al ja existent en d'altres comunitats, que contemplava aportacions del Govern per tal de compartir-les amb els ens locals. El canvi de titular del Departament va fer que s'ignorés el compromís institucional, que ha quedat en stand-by des d'aleshores. Senzillament lamentable, ja que afecta més de 20.000 estudiants i els discrimina respecte a estudiants d'altres universitats.

La meva estima personal a la UNED té relació amb el fet d'haver patit en pròpia pell la formació, gens fàcil, de carreres tècniques amb les obligacions familiars i l'horari laboral de l'ordre de 8 hores/dia, si bé en el sector educatiu. Era molt dur recollir, ordenar i estudiar la documentació teòricopràctica recomanada i per això envejo l'actual model d'informació de la carrera, les publicacions dels programes i la bibliografia necessària, a més de les orientacions i assessorament dels tutors.

Precisament per reforçar encara més aquest àmbit es posarà en marxa el COIE (Centre d'orientació, informació i ocupació), complementant els més de 120 convenis de Cooperació educativa amb estaments i institucions, per a la realització del Practicum, que ha signat el Centre.

El nou Espai Europeu d'Educació Superior, EEES, ha comportat una reforma del sistema, incrementant les tutories virtuals bo i conservant les presencials, si bé reduïdes als primers cursos de Graus i l'Accés per majors de 25 i de 45 anys. La distribució per "Intracampus" (Nord-est) o "Intercampus" (tots els territoris) possibilita l'atenció a tots els alumnes que disposen del corresponent tutor, ja sigui presencial o virtual.

Per tot plegat, i coincidint amb l'any de l'aniversari, s'han programat una sèrie d'esdeveniments culturals i acadèmics.