Del fruiter de casa a les taules més luxoses del moment, la humil "fruita de temporada" viu un ressorgir gastronòmic i passa a protagonitzar la postres d'alguns dels millors restaurants, mentre el mercat rep versions d'"alta gamma" de pomes, plàtans i pinyes.

Per a Jordi Roca, "ànima" de la postres d'El Celler de Can Roca (tres estrelles Michelin i número 2 del món segons la revista Restaurant), la fruita "és l'ingredient principal" de qualsevol de les seves creacions culinàries, "és el que dóna vida a les postres".

Roca es regeix per tres principis bàsics: usar fruites que siguin de temporada; que, "òbviament", tinguin la màxima qualitat possible, i que hagin estat conreades no molt gaire del restaurant. En els últims temps, el reboster treballa amb fruits vermells d'una explotació ecològica "a deu minuts d'El Celler", amb pomes i peres de la zona, i amb més de 200 cítrics que protagonitzen alguns de les seves postres més cèlebres, com el "Núvol de Llimona", que també ha inspirat la creació d'un perfum.

Altres plats d'El Celler en què la fruita és l'estrella són la "Poma caramel·litzada", realitzada amb varietat royal gala de Girona, "Cromatisme taronja", a base de pastanaga, mandarina, taronja, fruita de la passió i rovell d'ou, o una varietat d'aquest plat en verd, amb poma, llima, alvocat, cogombre i figues verdes com ingredients.

"Abans era difícil trobar fruita pròxima de qualitat, i ara per sort cada vegada n'hi ha més", apunta Roca.