El Govern estudia la viabilitat dels graus universitaris amb menys de 40 alumnes,va explicar ahir el secretari d'Universitats, Antoni Castellà, durant la inauguració del Saló de l'Ensenyament. Castellà va dir que es va decidir fer-ne una revisió al novembre en el si del Consell Interuniversitari de Catalunya i ha garantit que això no vol dir que desapareguin necessàriament si no arriben a aquests mínims, ja que es valorarà si són estratègics. Segons va afegir, l'última paraula la tindran les universitats. El secretari també va indicar que hi ha pocs graus en aquesta situació perquè la majoria estan ben dimensionats, però va defensar que cal estudiar una racionalització dels graus com es va fer amb els màsters.

No obstant, la intenció del Govern és que els graus tinguin un mínim de 40 alumnes el proper curs 2012-2013. Segons Castellà: "Sí, hem fet un plantejament de revisar l'oferta formativa, però és un error parlar de reducció". Segons va aclarir, s'autoritzarà aquells graus amb una demanda important i els que no compleixin aquesta condició caldrà revisar-los.

Castellà va remarcar que aquesta decisió l'hauran de prendre les universitats, ja que "seria un error que des d'un despatx es dissenyi un mapa fix de titulacions". Castellà ha demanat al Govern que incentivi les universitats perquè siguin aquestes les que decideixin "cap a on volen ser més excel·lents i cap a on s'han d'especialitzar".

De totes maneres, Castellà assegura que la revisió dels graus es farà tenint en compte l'àrea de coneixement i la dotació de professorat. va explicar que aquesta no és una condició "rígida" i que es tractarà de forma "flexible" discutint-ho amb les universitats. Aquesta situació afectarà molts pocs graus, ja que la majoria actualment compten amb més de 40 estudiants.

El Secretari d'Universitat i Investigació també va aprofitar per presentar la novetat que aquest any presenta el Saló de l'Ensenyament. Es tracta d'un portal web on els estudiants podran veure quin ha estat el seu itinerari acadèmic a part de consultar informació sobre quina és l'oferta d'estudis actual, quines característiques té cadascun, com es fa el procés d'inscripció, quines són les característiques de les diferents universitats, i sobretot tindran la oportunitat d'autoavaluar-se a partir de diferents models d'exàmens i proves que es troben al portal.

El Saló també ofereix un espai dedicat a la ciència i la recerca amb l'objectiu de "mostrar la bona situació internacional que té Catalunya en l'àmbit de la recerca i la innovació", va dir Castellà. "Tenim un sistema de recerca molt potent".