La UdG ha prescindit aquest curs de 146 professors associats, els contractes més precaris, mentre ha continuat incrementat la plantilla de catedràtics d'universitat i de professors titulars d'universitat, que són funcionaris i tenen un contracte de per vida. Concretament, la UdG ha passat dels 747 professors associats que tenia el curs passat als 601 d'aquest curs. L'anàlisi de les dades dels tres darrers cursos (des del 2009/2010 al 2011/2012) revela que aquesta universitat ha augmentat de 65 a 76 els seus catedràtics, i de 255 a 265 els seus professors titulars d'universitat. Aquestes són dades facilitades per Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia i Coneixement, en el decurs d'una compareixença parlamentària a petició de la diputada de l'oposició Marina Geli (PSC).

En general, totes les universitats públiques catalanes han incrementat la plantilla en temps d'austeritat, especialment els catedràtics d'universitat. La Universitat de Barcelona (UB) ha passat de 533 a 587 catedràtics d'universitat en els tres darrers cursos. A l'Autònoma de Barcelona (UAB), l'increment ha estat de 376 a 395. En total, les universitats públiques han guanyat 121 catedràtics d'universitat els tres darrers cursos, en passar de 1.474 a 1.595. En aquest període, la UB ha reduït significativament el nombre de professors titulars d'universitat (de 1.423 a 1.275), però ha guanyat professors associats (de 1.708 a 1.997). Com es pot apreciar a la graella adjunta, la plantilla total de les universitats públiques ha crescut els tres darrers cursos de 23.858 a 24.468 efectius.

Girona, injustament castigada

La UdG, la Pompeu Fabra i l'Autònoma són les tres úniques universitats que han reduït la seva plantilla en els tres cursos analitzats. Si bé aquesta reducció ha tingut diferents graus (333 efectius a la UPF, 59 a la UdG i 26 a la gegantina UAB), Marina Geli considera que la de Girona és la universitat que ha sortit proporcionalment més perjudicada. "És sorprenent que la plantilla baixi a la UdG i, en canvi, pugi a Lleida i a Tarragona, mentre les grans universitats (UB i UAB) pugen o es mantenen". Segons la reflexió de la portaveu d'Universitats i Recerca del PSC, és "injust" que la UdG hagi hagut de prescindir de personal quan es tracta d'una de les universitats que "surten més barates" al Govern. La UdG ocupa el penúltim lloc de l'Estat en despesa per alumne, després de la Universitat de les Illes Balears, afirma Geli. A més, l'exconsellera de Salut remarca que la UdG no té dèficit i per això aplicar-li una retallada del 18 per cent lineal, igual com a les altres universitats, s'ha traduït en el que ha qualificat d'"escabetxina d'associats", quan aquesta categoria de professors és fonamental per a assolir una docència de qualitat i per a les assignatures optatives.

El terme "professors associats" defineix aquells docents que aporten a la universitat el coneixement i l'experiència de la seva activitat professional privada, on hi ha la seva principal font d'ingressos econòmics. Però el sistema s'ha pervertit i ha generat el que es coneix com a "falsos associats", que són aquells que del seu contracte precari i temporal amb la universitat n'han fet la principal font d'ingressos. Els associats poden cobrar entre 400 i 600 euros mensuals.

En contra de la retallada lineal, Marina Geli proposa "revisar el contracte-programa" de cada universitat, una a una. Per Geli és injust tallar amb el mateix patró universitats sanejades com la de Girona i altres endeutades com les grans de Barcelona. D'altra banda, la diputada considera absolutament "fals" un dels "tòpics" que corre com la pòlvora des que s'han entrat en crisi: que Catalunya té massa universitaris: "Estem dins l'estàndard internacional", argumenta Geli, i afegeix que la Universitat de Girona és un dels "elements estratègics" per al desenvolupament i progrés social del territori, i és també una universitat "eficient" i amb "alts estàndards de qualitat".

Per tot plegat, exigeix al Govern de CiU i el PP que acabi amb la "retallada lineal" que perjudica una UdG, un centre que compleix al peu de la lletra i no s'endeuta, per una banda, mentre per l'altra continua guanyant alumnes any rere any i demostra que és competitiu. Segons Geli, la UdG rep 84€ per alumne, mentre a Catalunya la mitjana és de 127€ i al conjunt de l'Estat és de 142€ per alumne.