Un segle després de l'enfonsament del Titanic es pot afirmar de manera rotunda que a bord s'hi trobaven deu espanyols aquell 15 d'abril de 1912, set dels quals van sobreviure a la tragèdia. D'entre aquests espanyols es coneix que quatre supervivents, Julián Padró, Emili Pallàs i les germanes Florentina i Asunción Durán, eren catalans, però poc se sap de Juan Monrós, l'únic tripulant espanyol a bord del Titanic.

El llibre Los diez del Titanic, escrit pels periodistes espanyols Javier Reyero, Cristina Mosquera i Nacho Montero descobreix una història inèdita fins ara, la de Juan Monrós. Nascut a Barcelona, vivia a París i amb només 20 anys va ser contractat com a ajudant de cambrer per al restaurant a la carta del Titanic. "Fins ara no se sabia res" de la seva pertinença al personal del restaurant, assegura Javier Reyero, que explica que ni la seva família coneixia exactament què hi feia al vaixell, ja que, abans de partir, va dir a la seva mare que s'embarcava com a traductor.

Tant Monrós com els seus prop de 70 companys contractats per aquest luxós restaurant s'allotjaven en tercera classe, que es va convertir en un parany mortal de la qual no van poder escapar.

"Fins ara s'havia dit que eren set o vuit els passatgers espanyols del Titanic, però hem pogut determinar que eren deu", va explicar Reyero. Es tracta de cinc homes i cinc dones: María Josefa Pérez de Soto, Víctor Penyal, Fermina Oliva, Encarnación Reynaldo, Emilio Pallás, Julián Padró, les germanes Florentina i Asunción Durán, Juan Monrós i Servando Oviés, segons les investigacions dels autors del llibre.

A més de Monrós, dos espa?nyols més van morir en aquella llarga nit. Víctor Peñasco, membre d'una adinerada família madrilenya i Servando Oviés, un important home de negocis asturià es troben entre les víctimes del naufragi més famós de la tota la història. Florentina i Asunción no van tenir gaires problemes per pujar a un bot perquè les dones i els nens tenien prioritat, però ells van haver de saltar a una altra embarcació des de la coberta quan ja descendien pel costat del buc.

"La nostra salvació va ser un miracle", va relatar posteriorment Padrós, qui, al costat dels seus tres amics, va ser rescatat pel "Carpantia", el vaixell que va recollir els supervivents.

Enigmes pendents

Enigmes com quines conseqüències psicològiques van patir els supervivents, per què cada un d'aquests deu espanyols va embarcar en aquell luxós vaixell o com van aconseguir sortir vius del naufragi troben respostes en aquest llibre que es publica coincidint amb el centenari d'aquella efemèride. La història completa dels deu, ja que fins i tot les víctimes mortals van protagonitzar després de l'enfonsament algun episodi digne de la novel·la més enrevesada que hom pot imaginar. I què dir dels afortunats que van aconseguir, per fi, arribar a Nova York després del rescat.

Los diez del Titanic recrea amb precisió absoluta aquells esdeveniments que ja són centenaris. En el llibre s'entrecreuen molts personatges principals i alguns d'espontanis que van tenir una relació directa amb els espanyols que donen nom a l'obra.