Fins a la irrupció de la Modernitat, la major part de la població mundial no tenia més imatges gravades a la retina que els sembrats més immediats, el repetit campanar del seu poble i, a tot estirar, algun patocràtor pintat als murs interiors de la seva església romànica. Avui les coses han canviat. Per admiració dels amants de l'art, Google ha creat www.googleartproject.com, un portal que obre les portes de 151 museus de 41 països del món, i que permet estudiar amb lupa més de 30.000 obres, entre pintures, escultures i altres disciplines, que mostren els més diversos paisatges, imatges i formes creades per la inventiva humana.

Un d'aquests 151 centres és el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), i una d'aquestes més de 30.000 obres és El Gran Dia de Girona, la monumental tela de Ramon Martí Alsina que presideix l'Auditori Josep Irla del nou edifici de la Generalitat a Girona.

El nou portal permet ampliar successivament les imatges i estudiar-les en detall. En el cas de l'obra de Martí Alsina, el grau d'aproximació permet enfocar de manera detallada les cares dels nombrosos protagonistes de l'escena que representa l'exèrcit napoleònic fugint corrents de la ciutat immortal després d'un intent frustrat de conquesta. Fins a un total de 14 obres de Martí Alsina es posen a disposició dels navegants al nou giny de Google. Curiosament, la foto d'El Gran Dia de Girona, tot i ser de gran qualitat, correspon al moment anterior a la restauració de la pintura, de manera que s'aprecien abundants esparrecs i esquerdes a la tela. Com és sabut, l'obra va ser sotmesa a un profund procés de restauració fa un parell d'anys, just abans d'instal·lar-la en règim de cessió a les dependències de la Generalitat a Girona.

Moltes altres obres presents al MNAC són a partir d'ara accessibles a Internet, entre elles les valuosos i exclusives col·leccions del romànic i del gòtic.

El portal convida a passejar pels museus més cobejats del món, com són el Museu Metropolità d'Art i el Museu d'Art Modern a Nova York, el State Hermitage Museum a Sant Petersburg, la Tate Britain & The National Gallery a Londres, el Museu Reina Sofía a Madrid, la Galería Uffizi a Florencia o el Museu Van Gogh a Amsterdam.

La tecnologia utilitzada permet veure fins i tot les pinzellades de cada obra. Els promotors afirmen que el portal, que va començar amb un miler d'obres que s'han anat ampliant, ha rebut més de vint milions de visites i que la iniciativa no treu visites presencials als museus. Contràriament, genera noves adhesions a l'estudi de l'art i a les visites culturals.