Núria Albó i Corrons. Escriptora i mestra. Per la qualitat de la seva obra literària, sensible i precisa. I també pel compromís cívic, que la duria a esdevenir la primera alcaldessa democràtica de la Garriga.

Jusèp Amiell Solè. Sacerdot i impulsor de la cultura aranesa. Per la sostinguda tasca de recerca, preservació i promoció que ha fet del patrimoni, de les tradicions i de la llengua de la Vall d'Aran. També per la seva trajectòria pastoral al bisbat d'Urgell.

Colman Andrews.Escriptor, editor i crític gastronòmic nord-americà. Per la valuosa tasca que ha realitzat pel reconeixement a l'exterior de la cuina catalana tradicional i la seva aportació a la gastronomia.

Lluís Bassat Coen.Publicista i col·leccionista d'art. Per la seva prestigiosa trajectòria en el sector de la publicitat, projectada al grup Bassat Ogilvy. Director de les cerimònies d'inauguració i de cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona.

Eduard Blanxart i Pàmies.Interiorista, dissenyador i músic. En reconeixement a la seva aportació de conjunt a la cultura: autor de mobles i de peces d'orfebreria, disseny d'interiors i jardins, compositor i autor de llibres de musicologia.

Dolors Canal Vilarrasa.Religiosa de la Institució Xaveriana i educadora. Per la seva trajectòria en l'àmbit educatiu, com a professora i directora de l'Escola Tècnico-Professional Xavier, de Barcelona. Pionera en la promoció professional de la dona.

Pere Carbonell i Fita.Mestre i polític. Per la seva trajectòria de servei al país, iniciada a la República, com a diputat al Parlament, i pel treball dut a terme des de l'Administració en comerç i el consum.

Rosa Maria Carrasco i Azemar.Directiva en l'àmbit del guiatge. Per haver contribuït al moviment femení d'educació en el lleure, i com a directora de Joventut a la Generalitat provisional, impulsant la creació del Consell Nacional de la Joventut.

Eduard Castellet i Díaz de Cossío.Empresari, directiu cultural i escriptor. Per la seva aportació de conjunt a la cultura, com a president de la Fundació Joan Miró del 1988 al 2009, i la seva cinculació a Joventuts Musicals i el Centre Unesco.

Joan Cervera i Batariu. Excursionista i promotor cultural. Per la qualitat i la diversitat de la seva aportació a l'àmbit, unida al Club Excursionista de Gràcia.

Dolors Folch i Fornesa.Professora universitària. En reconeixement al fet d'haver estat la iniciadora a Catalunya dels estudis de sinologia. Fundadora i directora de l'Escola d'Estudis de l'Àsia Oriental (UPF).

Eugeni Forcano Andreu. Fotògraf. Per la seva significació com un dels professionals de l'art de la fotografia més destacats de la segona meitat del segle XX a Catalunya, alhora clàssic i avantguardista.

Francesc Granell Trias.Economista. Per una trajectòria prestigiosa al nostre país i influent en l'àmbit europeu. Catedràtic d'Organització Econòmica Internacional de la UB, director general honorari de la Comissió Europea.

Josep Maixenchs Agustí.Formador i productor cinematogràfic. Per la seva destacada aportació a l'audiovisual, com a fundador i director de l'ESCAC.

Francisco Martín Frías. Empresari. Per la seva trajectòria com a fundador i president de l'empresa de transport urgent MRW, i també per les iniciatives solidàries que ha endegat a diversos països del món.

Francesc Martínez de Foix i Llorens.Promotor de serveis socials. Per impulsar la inserció de les persones amb disminució. President de la Federació Catalana d'Esports per a Disminuïts Psíquics i vicepresident de Special Olympics Catalunya.

Casimiro Molins Ribot.Empresari. Per la seva reconeguda trajectòria en l'àmbit econòmic, especialment des de la presidència del Grup Ciments Molins.

Francesc Riera i Cuberes (Bellcaire d'Urgell, 1935)Empresari. En reconeixement al seu esperit emprenedor.

Francisco Morán Ruiz.Actor de teatre, cinema i televisió, conegut com a Paco Morán. Per la seva gran qualitat interpretativa al llarg d'una trajectòria d'èxit, cofundador del Teatro Español Universitario.

Isona Passola Vidal.Productora, guionista i directora cinematogràfica. Per haver contribuït a la projecció del cinema català amb títols com Pa negre o el documental Cataluña-Espanya.

Jaume Plensa Suñé. Escultor i pintor. En reconeixement a la seva prestigiosa aportació a l'art català i a la nostra cultura, que ha contribuït a internacionalitzar.

Josep Serra i Llimona.Pintor. Per una obra reconeguda al nostre país i a l'exterior. Postimpressionista i paisatgista, amb temes inspirats en el seu entorn íntim.

Josep Maria Ventura i Ferrero.Farmacèutic i empresari. Per trajectòria al sector i l'aportació a la indústria alimentària amb Nutrexpa o Laboratoris Ordesa. President de la Reial Acadèmia de Farmàcia.

Associació per a les Nacions Unides a Espanya.Entitat que enguany commemora el cinquantè aniversari. En reconeixement a la defensa i a la promoció dels drets humans.

Escola d'Administració Pública de Catalunya.En el centenari d'aquest organisme promogut per Enric Prat de la Riba, per la seva tasca com a referent de formació dels cossos funcionarials.

Fundació Banc dels Aliments de Barcelona.En el vint-i-cinquè aniversari d'una entitat que ha estat pionera al nostre país en la lluita contra la fam i el malbaratament alimentari.

Fundació Blanquerna.Per la seva aportació a la comunitat educativa, vinculada a la URL, a partir d'uns valors humanistes, un estil de mestratge i la vocació de servei públic des de la iniciativa social.

Fundació Conservatori Liceu.En el 175è aniversari d'un centre d'ensenyament musical que ha estat, històricament, el primer del país, i que ha tingut una prestigiosa dedicació cultural.

Fundació Festa Major de Gràcia.Per contribuir a la continuïtat d'una tradició que es remunta a l'inici del segle XIX i que constitueix un dels esdeveniments festius més populars de Barcelona.

Fundació Marianao.Per promoure des de Sant Boi projectes i serveis socials i educatius adreçats a la infància i a la joventut i també als col·lectius necessitats.

Fundació Privada Amics de la Gent Gran.Per ajudar persones d'edat avançada que viuen en situacions de soledat i d'aïllament social.

Fundació Privada La Passió d'Esparreguera. Per promoure un dels espectacles de referència de la cultura popular i tradicional de Catalunya.

Fundació Privada Trinijove.Per formar i inserir socialment i laboral de persones en risc d'exclusió, sobretot joves.

Gremi de constructors d'obres de Barcelona i Comarques.Organització original de 1211, i reconstituïda el 1892, que defensa els interessos del sector de la construcció.

La Lira Vendrellenca.Per difondre àmpliament la llengua i la cultura catalanes, a través de 23 seccions diferents.

Societat Catalana de Biologia.Filial de l'Institut d'Estudis Catalans, per la seva aportació a la recerca, la divulgació i la projecció internacional de la ciència.

Societat Coral El Penedès.Per contribuir ininterrompudament des de fa 150 anys a la pràctica del cant coral a Catalunya i a la vida cultural de Vilafranca.