El cap del Servei d'Al·lergologia de l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid, José Manuel Zubeldia, va reconèixer ahir que la contaminació té una influència "devastadora" en l'aparició d'al·lèrgies, i en aquest sentit, va advertir durant la presentació del Llibre de les Malalties Al·lèrgiques de la Fundació BBVA, que la seva incidència s'ha duplicat els últims 15 anys.

D'aquesta manera, va explicar que la contaminació fragmenta el pol·len en "partícules molt petites" que, al seu torn, són inhalades profundament per les vies respiratòries. A més, durant la presentació, diversos experts han reconegut que la millora en l'aïllament dels domicilis ha portat a aconseguir l'augment dels àcars de pols i fongs ambientals.

De la mateixa manera, els canvis en els hàbits alimentaris, com la disminució de la lactància materna i del consum d'antioxidants, han afavorit l'augment de la seva prevalença. "Les malalties al·lèrgiques és el tribut al fet d'assolir nivells de desenvolupament. Podem observar-les des de nadons fins a persones longeves", va precisar Zubeldia.

En aquest sentit, aquest expert va alertar que, segons l'Organització Mundial de la Salut, les malalties al·lèrgiques estan entre les sis patologies més freqüents, sent patides pel 20 per cent de la població mundial. En el cas concret d'Espanya, una de cada quatre persones hi està immers.

A més, Zubeldia ha destacat que, en la població pediàtrica, ha augmentat l'al·lèrgia als aliments, especialment a la llet de vaca i a l'ou, i que el 10 per cent de la població pateix reaccions al·lèrgiques als fàrmacs. També l'èczema ha augmentat considerablement.