"Que estúpid és un món on per ser esclau s'ha d'estudiar", canta la nova diva portuguesa dels indignats, Deolinda, i aquesta filosofia de la reivindicació més elemental s'ha globalitzat i impregna també el moviment estudiantil gironí que, entorn de la Plataforma UdG i del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, amb prou feines va aconseguir reunir ahir, malgrat la duresa creixent de les retallades, uns tres-cents manifestants en la jornada de vaga i protesta convocada en l'àmbit català amb un punt principal a combatre: l'increment del 66% de les taxes per al curs vinent.

La línia de xoc geogràfica entre els estudiants i els representants universitaris es va situar en una sala del rectorat envaïda de manifestants després que aquests entressin en tromba a l'edifici per fer sentir la seva veu fins a les portes del mateix despatx de la rectora, Anna Maria Geli, que era a Múrcia per debatre amb la resta d'universitats de l'Estat espanyol precisament l'increment de taxes, i no els va poder atendre. Els va rebre la vicerectora d'Estudiants, Cooperació i Igualtat, Maria Rosa Terradellas.

Línia de xoc ideològica

La línia de xoc ideològica va quedar establerta com un mur infranquejable quan la vicerectora va assegurar que "comprenia" la protesta: "Estem al vostre costat per treballar per evitar la puja de taxes", però va obtenir per tota resposta un esclat de rialles iròniques i una interpel·lació en un to d'exigència per part d'un dels líders estudiantils: "A vostès només els queda la insubmissió. No apliquin l'increment de taxes, o bé dimiteixin en bloc. Contràriament, seran còmplices de les polítiques de desmantellament de la universitat pública". Aquest mur ideològic té a una banda l'equip de govern i a l'altra els estudiants. Tots dos volen evitar l'augment de taxes, però la diferència, segons els estudiants, és que ells no tenen ingressos ni sembla que n'hagin de tenir.

La dialèctica estudiants/vicerectora va incloure alguns crits i moments dramàtics com la intervenció d'un estudiant de 32 anys d'edat que va plantejar quin futur espera, amb l'important increment de taxes, a una generació que està a l'atur i en molts casos té també els familiars aturats. El to de veu va anar creixent fins que algú va proferir una pregunta que va sembrar el silenci a la repleta sala: "Vostè quant cobra?" "Jo cobro el que mereixo per la feina que faig", va respondre en calent la vicerectora, i tot seguit ella va marxar per una porta i els estudiants per l'altra.

I la protesta va continuar, ja a l'aire lliure, per recórrer els carrers assolellats proferint consignes i fent onejar pancartes i alguna estelada. Els manifestants, que si una espina porten clavada és la càrrega policial del mes de desembre durant la visita del president Artur Mas, també van acusar Maria Rosa Terradellas de complicitat amb la policia, i li van demanar que es posicionés sobre l'existència d'estudiants encausats pendents de judici.

La manifestació va evolucionar sense incidents fins les portes de la Subdelegació del Govern, a la gran Via de Jaume I, per seguir fins a la Generalitat, a Pompeu Fabra. Un grup més reduït va prosseguir fins la facultat de Medicina i Infermeria. Com és habitual, ja jornada de vaga va aconseguir aturar les classes al campus del Barri Vell, on hi ha les facultats de Lletres i d'Educació, mentre que va passar pràcticament desapercebuda al campus de Montilivi, on hi ha els estudis tècnics i de ciències.