Asmara, la femella de drac de Komodo, el llangardaix més gran i ferotge del món, ha posat 23 ous, 16 dels quals estan en bon estat, fruit de l'aparellament amb el mascle Guntur al Zoo de Barcelona. La còpula dels dos dracs el mes passat es va convertir en un esdeveniment mediàtic, ja que va ser filmat i les imatges van ser àmpliament difoses a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials.

El Zoo va informar ahir en un comunicat que la posta dels ous va ser intuïda per conservadors i tècnics gràcies a un canvi de conducta de la femella, que procedia a tapar amb sorra les llargues galeries que havia excavat dies abans. A més, es va constatar que Asmara havia perdut més de dos quilos de pes des de l'última mesura.

Els tècnics van buscar aleshores els ous, una recerca que es va allargar més de tres hores a través de l'entramat de galeries en diferents nivells construïdes per la femella de drac de Komodo, i que finalment es van trobar a un metre de profunditat en una càmera de 55 centímetres per 30 centímetres al fons d'un túnel, amb una temperatura de 28,5 graus. La posta consta de 16 ous en bon estat i set més mal formats i que presumiblement no tiraran endavant, i que van ser retirats i col·locats en incubadores a 31 graus de temperatura. Es preveu que les cries neixin els pròxims set o vuit mesos

La reproducció dels dracs de Komodo en captivitat és molt difícil, si bé els últims anys s'ha aconseguit en diferents zoos del món, com els de Washington, Cincinnati, Honolulu, Miami o Jakarta. A Europa, s'ha aconseguit la seva producció en els zoos de Praga, Londres, Chester, Rotterdam i Reptilandia, a l'illa de Gran Canària, que és d'on procedeixen els dos mascles que poden veure's a Barcelona i que formen part del programa europeu de cria en captivitat. L'hivern de 2010, el Zoo barceloní va rebre la femella Asmara, nascuda a Praga tres anys abans, i que a causa de la seva joventut va ser col·locada al terrari. A principi del mes de febrer d'aquest any, la femella va ser traslladada a la nova instal·lació "Terra de dracs", on es va aconseguir que s'aparellés sense problemes.