La revista Geologica Acta ha publicat un article en el qual es defineix El Camp dels Ninots (Caldes de Malavella) com un Konservat-lagerstätte, nom alemany que s'utilitza per definir un tipus de jaciments amb un estat de preservació excepcional, és a dir, com si es tractés d'una instantània del passat, la Pompeia del Pliocè.

En aquest cas concret del Pliocè a Europa, l'indret és un referent per saber com era aquesta àrea geogràfica fa 3,2 milions d'anys, ja que les condicions geològiques particulars el va fer ideal per a la conservació de restes fòssils. Es tracta alhora del primer article científic d'impacte que es publica sobre El Camp dels Ninots, on l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) desenvolupa un projecte de recerca des de l'any 2003.

Precisament, el Camp dels Ninots de Caldes acollirà demà diu?menge l'activitat divulgativa Qui va matar el tapir del camp dels ninots? Qui resolgui l'enigma tindrà un petit premi. L'activitat, concebuda com una excursió al camp, s'emmarca en el programa espanyol Geodia 2012. A Caldes l'organització va a càrrec del Geocamb de la UdG i la xarxa AEPECT, amb el suport de la UAB i l'Ajuntament. La participació d'un total de 12 geòlegs ha permès inscriure tots els interessats, que superen les 200 persones.