L'enginyer de telecomunicació català Jordi Ros ha creat i expandit per tot el mon la xarxa social Labdoo, ideada per a reutilitzar els ordinadors portàtils en desús i portar-los a escoles amb nens pobres després d'incorporar-los un programari lliure i un software educatiu.Ros, de 36 anys, ha passat 12 als EUA i va idear Labdoo (acrònim en anglès de Laboratory for Edoocation) l'any 2010 a la Universitat de Califòrnia. Des d'aleshores, la xarxa, accessible en www.labdoo.org, ja ha aconseguit repartir 121 ordinadors i en té 551 més en llista d'espera per portar-los a 27 escoles de tot el món.

L'enginyer ha explicatque la novetat de la seva ONG virtual, que ja compta amb 18 hubs o centres de donació a tot el món i no té ànim de lucre, és que no té cap cost, ni econòmic ni ambiental, i per tant no necessita cap inversió. Als hubs, els aparells són sanejats i carregats amb programes gratuits com Linux i Ubuntu, a més d'altres aplicacions de caire educatiu.

"La distància entre un ordinador portàtil i un nen és de 4 unitats de treball voluntari: donar, reparar, emmagatzemar i enviar", segons Ros, que argumenta que cada any als països rics es compren 200 milions d'ordinadors portàtils "que substituïm cada tres o quatre anys perquè en surten altres amb més prestacions".

Mentre deixem fora de servei portàtils que encara funcionen perfectament, "la majoria dels nens de les regions més pobres del món continuen sense accés a l'educació", denúncia l'enginyer.

Per pal·liar la fractura digital entre el primer i el tercer món, Jordi Ros va idear el portal Labdoo i amb ell utilitzar la xarxa social perquè puguin ser donats aquests portàtils usats.

Per portar els portàtils reparats i carregats a les escoles necessitades, Labdoo busca viatgers voluntaris -els denominen "dootrips"- que tinguin un forat al seu equipatge per portar un o dos portàtils.

"Per ser eficients, no generar despesa econòmic ni mediambiental, els portàtils són portats al seu destí aprofitant les vacances o els viatges de negoci de voluntaris que comuniquen les seves rutes a la xarxa social", explica Jordi Ros.

Labdoo desenvolupa ara una aplicació que permetrà creuar totes les dades de les rutes dels viatgers voluntaris amb el lloc on estan els portàtils reparats i les escoles beneficiàries per calcular la ruta més òptima per assignar l'ordinador. "Es tracta d'organitzar bé la informació per poder prendre decisions més informades i eficients", addueix Ros, que viu a Vilafranca del Penedès.