La comissió delegada d'Assumptes Culturals, presidida per la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, té previst aprovar dimecres l'esborrany del projecte de llei de mecenatge, segons va anunciar ahir a Barcelona el secretari d'Estat de Cultura, José María Lassalle.

Durant una conferència sobre Cultura de mecenatge i participació social, Lassalle va considerar que "ha arribat el moment definitiu d'assumir-lo" i va avançar que pensa "dialogar" amb CiU per poder tenir un text articulat al final de l'actual període de sessions, al juny, o a principi del pròxim, al setembre.

Amb la vista posada en la legislació francesa, que, entre el 2004 i el 2011 i gràcies a incentius fiscals d'entre el 60 per cent per a persones jurídiques i el 70 per cent per a persones físiques, ha permès que el mecenatge en aquest país passés de 150 a 683 milions d'euros, el secretari d'Estat va destacar que la llei espanyola inclourà el patrocini "des d'un punt de vista ampli i transversal".

En aquest sentit, va indicar que contindrà mesures de caràcter tributari i crearà estímuls que fomentin la motivació dels benefactors. La idea del Govern és que tant puguin ser mecenes les denominades persones jurídiques com els particulars, tal com passa a França, amb el "micromecenatge", que permet que les persones físiques gaudeixin de deduccions.

Amb vocació, va dir, de poder consensuar al màxim possible la nova llei, Lassalle creu que si es pogués aprovar a final d'any, ja "podria estar vigent en el pròxim exercici fiscal". José María Lassalle en el seu discurs, que va començar en català, va deixar clar que es tractarà d'un instrument "complementari i mai substitutori de la tasca de les administracions públiques", tal com passa a França o Alemanya.

Protagonisme civil

El secretari d'Estat va defensar que la societat civil en el seu conjunt tindrà l'oportunitat d'assumir més responsabilitats i va assegurar que amb el mecenatge es "contribueix a democratitzar la Cultura, a fer-la més lliure", a la vegada que se la dota "de més autonomia en sumar-se actors diversos que fomenten el seu desenvolupament". D'una altra banda, va reconèixer que farà fallida el "monopoli que deté l'Estat des de la segona meitat del segle XX".