La Fundació Universal de la Sardana (FUS) organitza un cop més una ballada de sardanes en el marc dels Jocs Olímpics de Londres. Enguany serà entre el 25 i el 30 de juny i la seva intenció és que hi hagi el màxim nombre de catalans per donar suport a aquest activitat.Així, l'esdeveniment principal serà el concert-ballada del 29 de juny, al Broadgate Circle.

És una activitat inclosa dintre del City of London Festival 2012, el que suposa garantir-ne la seva difusió per la importància que se li vol donar. La cobla responsable de la part musical serà la Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, Les peces que s'hi podran escoltar seran "una selecció de sardanes i música per a cobla de diferents èpoques i estils", expliquen des de la FUS.

A més a més, s'hi estrenarà al Regne Unit la Fanfare and Fantasy for Catalonia del compositor anglès Tim Garland, sota la seva mateixa direcció. Aquesta obra és una peça que es va sentir per primer cop a l'Auditori de Barcelona el passat novembre per causa de l'encàrrec que féu en el seu moment l'Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona.

D'altra banda, les sardanes que s'interpretaran seran perquè tots aquells que en sàpiguen les ballin allí mateix. A més a més, els dies abans del concert, i "gràcies a la col·laboració de l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc), els dos dies anteriors al Concert es donarà a conèixer la música de la cobla i les sardanes a dos dels conservatoris més prestigiosos de Londres: el Guildhall School of Music and Drama i el Royal College of Music". Serà amb conferències a càrrec d'un professor de musicologia de l'Esmuc i de la Sant Jordi - Ciutat de Barcelona.

martí de joan guanya "la sardana de l'any"

Dissabte passat es celebrà al Teatre La Llotja de Lleida la final de "La Sardana de l'any", en un auditori ple de persones d'arreu de Catalunya. Les cobles Jovenívola de Sabadell i Bellpuig foren les encarregades d'interpretar les 10 sardanes finalistes. El públic assistent votà la sardana que trobava més idònia per conquerir aquest honor, i va ser Lleida Sardanista, de Martí de Joan. Es va atorgar un accèssit a Sa Pauma, de Josep Coll Ferrando. El premi de la crítica, atorgat per les diferents emissores de ràdio, va anar a parar a Sardanes a l'ONCE, de Jordi Pauliz; mentre que un accèssit va ser per a Sisè Sentit, de Lluís Alcalà.

figueres es posa de festa per celebrar l'aplec

La ciutat de Figueres viurà aquest proper cap de setmana la celebració del seu 51è. Aplec de la sardana. Els actes començaran demà al Teatre el Jardí, a partir de les 6 de la tarda amb un concert de cobla i coral; en ell hi prendran part la cobla Mediterrània i les corals locals Infantil Sant Pau i del Casal de la Gent Gran, Veus de l'Empordà. Diumenge l'aplec tindrà com a marc la Plaça de Catalunya. El matí s'interpretaran 9 sardanes de 7 tirades, amb la cobla Mediterrània i a la tarda seran les cobles Ciutat de Girona i La Principal d'Olot que tindran cura de la part musical, amb sardanes de 10 tirades.En el decurs de la tarda s'estrenarà la sardana Tot recordant Pep, de Jaume Cristau, com record i homenatge al gran sardanista i excel·lent persona, Pere Subirós "en Pep" que morí recentment.

aplec a l'ermita de les alegries de lloret

Dels molts aplecs d'ermita que se celebren aquest proper diumenge, voldríem destacar el que s'efectuarà a l'ermita de la Mare de Déu de les Alegries, de Lloret de Mar, on hi hauran sardanes matí i tarda. Aquest indret és ben important per la vida i la història lloretenca. Va ser la primera parròquia de la Vila de Lloret. Es troba a 2,5 km del centre i fou església Parroquial des que es va consagrar l'any 1079 fins l'any 1522. Té un campanar romànic i pintures al fresc de Calàndria.