Hi ha alguna cosa millor per gaudir d'una nit d'estiu que un bon concert? Sí. Un bon concert, precedit d'un gran sopar i d'un maridatge de vins en un entorn patrimonial únic. I aquesta és la fórmula que un any més usarà el festival Sons del Món durant cinc nits a la Ciutadella de Roses i el conjunt monàstic de Vilabertran, a més d'oferir com a novetat quatre vetllades més a bord d'un catamarà a la badia rosinca.

Com va explicar ahir el director de PromoArts Music, Xavi Pascual, aquesta proposta única pretén "repetir o incrementar" l'èxit de públic assolit en la passada edició, que va atreure 5.500 espectadors. Per fer-ho, compta amb un cartell de luxe, que inaugurarà un artista a qui el festival buscava "des de la primera edició": Jorge Drexler.

Precisament, per donar encara més potència a l'arrencada del certamen, que es durà a terme entre el 30 de juny i el 27 de juliol, l'Hort del Prior de Vilabertran acollirà un sopar a càrrec d'un dels xefs més reputats de casa nostra: Sergi Arola. I parlant de reputació, un dels sommeliers catalans més reconeguts, el rosinc Roger Viusà, es tornarà a fer càrrec del maridatge de vins amb cada artista. Segons va explicar, aquesta primera nit se servirà el "Gotes" del celler Portal del Priorat de Falset, elaborat de la mateixa manera "pausada i pacient" de la qual fa gala el cantant uruguaià.

El segon concert a Vilabertran anirà a càrrec de Marina Rossell, presentant el seu projecte d'homenatge a Moustaki. I és que segons Pascual, "aquest any tocava comptar amb ella, especialment tenint en compte l'èxit d'un disc que encara ara té presència a la llista dels més venuts de Promusicae". Com en altres anys, en aquesta ocasió es comptarà amb un sopar servit pel restaurant Amiel - Molins, i maridat amb el Nívia del celler Mas Llunes de Garriguella.

Estrenes molt esperades

Els concerts amb més aforament es duran a terme a la Ciutadella de Roses; precisament, el que hi oferiran Els Amics de les Arts, i per al qual ja s'han venut prop de 1.400 entrades, serà un dels més concorreguts. A Roses, si l'any passat es va comptar amb la col·laboració de cinc restaurants que van elaborar menús especials per a les nits de festival, des de l'organització dels Sons del Món es congratulaven pel fet d'haver doblat aquesta participació i tenir enguany 11 establiments associats.

Un altre motiu de satisfacció ha estat també duplicar les aportacions aconseguides a través del club de mecenatge. Així, dels 90.000 euros de pressupost, 30.000 provenen de l'Ajuntament de Roses, 8.000 del de Vilabertran i 20.000 de la Generalitat, mentre que la resta són d'aportació privada entre els mecenes i PromoArts.

El "toc de flamenc" amb el qual, segons Pascual, els agrada poder comptar al festival anirà enguany a càrrec de Manuel Carrasco. L'ex Operación Triunfo, qui ha omplert recentment dos Palaus de la Música, farà la presentació oficial del seu disc Habla a les comarques gironines en el marc del festival.

I qui també es presentarà a Roses amb nou (i esperadíssim) disc sota el braç són els Love of Lesbian, capitanejats per Santi Balmes. La noche eterna. Los días no vividos seran els encarregats de cloure una edició que es presenta carregada d'emoció, i de bon gust. En tots els sentits.