L'Ajuntament de Girona va acollir ahir la presentació del vuitè volum de la col·lecció Girona Fotògrafs, i que s'ha dedicat a Martí Massafont. L'acte va comptar amb la presència de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, així com dels autors de la publicació (Fina Navarrete i Pep Parer), a més dels tècnics de l'Arxiu Municipal de Girona, Joan Boadas i David Iglésias.

Martí Massafont, coeditat amb Rigau Editors, és el vuitè volum de Girona Fotògrafs i inclou textos de Pep Parer, fotògraf especialitzat en fotografia antiga i col·laborador de l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya, i de Fina Navarrete, tècnica col·laboradora del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l'Ajuntament de Girona.

Precisament és el CRDI on es conserva el principal fons dedicat a aquest fotògraf, que va viure i treballar a la ciutat tot i que va néixer a Barcelona l'any 1918.

Més enllà dels retrats

Fotògraf de carrer, Martí Massafont es va estrenar en la professió en plena postguerra. Les fotos de costums i fets quotidians, els retrats directes i els moments que ens presenta ens són familiars: i és que remeten a les imatges que ens han ensenyat en blanc i negre dels nostres pares, dels avis... en definitiva, a les fotografies que compartim en família. Precisament, encara ara es pot veure la marca de Massafont al revers de moltes imatges, donat que recorria els carrers amb la seva càmera i immortalitzant moments a petició d'aquells qui li demanessin.

Però l'aportació més gran de l'obra de Massafont és el volum d'imatges i la varietat de situacions registrades que, reforçat amb el pas del temps, ha atorgat a les seves fotos el valor de document històric. Precisament, d'ell sempre s'ha valorat que més enllà dels retrats, el seu treball va testimoniar la realitat d'una ciutat allunyada de l'oficialisme i de les estampes de postal. A banda, la seva bona relació amb diverses institucions de la ciutat li va permetre poder accedir a persones i llocs que no eren a l'abast d'altres fotògrafs.