Un projecte d'arquitectura gironí ha aconseguit el tercer lloc en un dels concursos internacionals més reconeguts del món en sostenibilitat, el Living Aleutian Home Design Competition. Aquesta prova, a la qual s'hi van presentar fins a 104 equips multidisciplinaris de 21 països, consistia a fer un habitatge d'un 150 metres quadrats que fos 100% sostenible a Atka. Aquesta població, situada a les illes Aleutianes (Alaska), està caracteritzada per haver de suportar un clima meteorològic extrem.

El projecte gironí estava signat per 2SiS arquitectes i CO2EN energy consulting; el despatx d'arquitectura està format per David Marés, Josep Callís i Elisabet Palma (arquitectes), amb la col·laboració d'Eddi Chalecki (estudiant d'arquitectura). Aquest està ubicat a Girona i treballa des de l'àmbit local en la difusió, pràctica i investigació de la sostenibilitat en el camp del disseny i de l'edificació.

Pel que fa a CO2EN energy consulting, és una consultoria encapçalada per l'enginyer industrial Antoni Márquez i ubicada a Banyoles. Aquesta es dedica a l'estudi, pràctica i investigació de sistemes energètics sostenibles.

Un projecte molt flexible

Els dos estudis gironins es van unir per presentar-se al concurs convocat per l'Aleutian Housing Authority i l'International Living Future Institute, que ha fet públics els resultats a Portland (Oregon). Dan Duame, director de l'Aleutian Housing Authority, va apuntar al lliurament de premis que "si heu estat capaços de dissenyar un habitatge confortable i eficient a Atka, sou capaços de dissenyar-ne un de confortable i eficient a tots els altres llocs del món".

Per als promotors del projecte gironí "aquest tercer lloc és un reconeixement al treball fet durant aquests anys en l'estudi i el ?desenvolupament de projectes sostenibles". I és que val a dir que els dos estudis gironins habitualment treballen de manera conjunta en concursos d'aquest tipus.

La idea fonamental del projecte gironí és la separació física entre dos elements: la part de l'habitacle i la part necessària perquè sigui autosuficient energèticament. Els elements, complementaris però construïts independentment, doten el projecte d'una gran flexibilitat per ser adaptat a diverses necessitats i costos.

El resultat és un habitatge d'uns 150 m2 format per tres habitacions, un traster, un bany, una cuina i una sala d'estar. El projecte parteix del mínim impacte al

terreny, situant l'edifici elevat, respectant així el curs natural de la flora i fauna local. Una vegada acabat el cicle de vida de l'habitatge, aquest pot ser desmuntat peça a peça i retornar el terreny al seu estat original, retirant fàcilment fins i tot els fonaments.