Dante és una de les figures fonamentals de l'herència cultural europea més enllà de fronteres lingüístiques i tradicions literàries locals o nacionals. Amb els segles, s'ha erigit en molt més que un poeta, l'obra del qual ha tingut i té reverberacions colossals en els àmbits geogràfics, temporals i culturals. El pes de la seva obra, a més, ha inspirat una enorme quantitat d'il·lustracions, pintures i frescos.

És per aquests motius que el Museu de la Mediterrània, la Fundació Vila Casas i la Fundació Mascort s'han unit per oferir un cicle de conferències al voltant de la relació de l'obra de Dante amb l'art, i amb artistes com Dalí, Comadira o Barceló. Aquest cicle està coordinat per Rossend Arqués i Miquel Bofill, i compta amb la col·laboració de de l'Institut d'Estudis Medievals (IEM), l'Istituto Italiano di Cultura de Barcelona (IICB) i de la Societat Catalana d'Estudis Dantescos (SCED).

El cicle de conferències Dante i l'Art vol evidenciar aquesta centralitat de Dante pel que fa a la creació artística d'ençà el segle XIV, però sobretot a partir del Romanticisme. En aquest sentit, i al llarg de tres conferències es farà un recorregut a través de les etapes més importants de la recepció artística de Dante a Catalunya i a l'estat espanyol.

Partint de les il·lustracions de la Comèdia realitzades per Salvador Dalí (entre els anys 1951 i 1962) i arribant a les de Miquel Barceló (Círculo de Lectores, 2003), es farà un recorregut per diferents o?bres inspirades en el poeta italià. També es voldrà fer una especial atenció al fresc de Narcís Comadira, creat per a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona el 1993, i que representa un episodi del Purgatori (Poi s'ascosse nel foco che li afina, Purg. XXVI 148).

Precisament, serà el mateix Comadira qui s'encarregarà de cloure aquest cicle de conferències el dia 8 de juny, al mateix Museu de la Mediterrània.