Un dramaturg, un director i dos intèrprets: això, i un bon text, és l'únic que fa falta per aconseguir un Diàleg a quatre bandes, un projecte de la Plataforma de Dramatúrgia de les Comarques Gironines que entre avui i diumenge arriba a la seva tercera edició, amb sis propostes breus que es podran veure a La Planeta.

Aquest és el mateix nombre d'autors que han acceptat el repte de cenyir-se a un pressupost mínim (no arriba a 2.000 euros per peça, comptant tot l'apartat tècnic), i una duració de mitja hora com a molt. Tenint en compte que ja és la tercera vegada que es duen a terme aquests Diàlegs, hi ha dos autors que ja hi havien pres part anterioment: Llàtzer Garcia i Josep Pujol. Aquest darrer explicava ahir que en aquests dos casos, com a novetat, s'ha decidit obrir l'apartat de Jibaritzacions, que consisteix en refer i adaptar una peça d'un altre autor, "per reivindicar la tradició literària de les comarques gironines". Així és com de la Vida perdurable de Comadira ell n'ha fet sorgir Cardina, i d'un conte de Rodoreda Llàtzer Garcia ha creat Doppelgänger.

La resta d'autors (Pere Curta, Carles Batlle, Joan Solana i Josep M. Uyà) sí que s'han cenyit al format clàssic d'aquests Diàlegs, que un cop més es volen exportar fora de Girona després de les representacions d'aquests dies. A diferència d'altres anys, però, s'està intentant dur-los a la sala Beckett en lloc de a la Nau Ivanow. I com també es va fer amb els textos del 2010 i 2011, Off Cartell editarà les peces en un sol volum.