L'ocupació del rectorat de la Universitat de Girona s'enquista i no es veu a l'horitzó una solució que pugui propiciar un desallotjament voluntari i pacífic. Les oficines de l'edifici de Les Àligues porten tres dies tancades i ja són tres les nits que han fet les funcions de dormitori dels estudiants revoltats. Avui a les 14 hores s'arribarà ja a les 72 hores d'ocupació. Els estudiants han vist recompensada la seva acció de protesta amb l'adhesió dels representants del col·lectiu dels treballadors de la universitat (PAS) i també dels representants del Personal Docent Investigador (PDI). A més a més, a les assemblees cada vegada hi participen més professors, entre ells alguns històrics de la casa, com els doctors Salomó Marquès i Xavier Besalú. I alguns altres professor traslladen les seves classes davant la façana de l'edifici de Les Àligues, a l'aire lliure, en solidaritat amb els que mantenen el seu interior ocupat.

Mentrestant, l'equip de govern es va reunir ahir amb els degans, caps de departament i directors d'instituts per redactar un comunicat unànime que demana l'immediat retorn a la normalitat. El fet és que els treballadors del rectorat han estat distribuïts per altres edificis i instal·lacions del Barri Vell com les del Consell Social o la Facultat de Lletres, perquè puguin continuar treballant i la universitat no s'aturi. Així les coses, els estudiants s'han enfortit i comencen a especular amb una ocupació de llarga durada. Un dels implicats ha explicat que són conscients que una llarga ocupació comportarà moments de desànim i no espodrà mantenir l'eufòria actual.

Aquesta és la situació que es va trobar ahir la rectora, Anna Maria Geli, quan va retornar de Madrid, després de participar en la plantada que els més de 70 rectors de les universitats de l'Estat espanyol van dispensar al ministre José Ignacio Wert, en desacord amb la seva negativa a negociar la pujada de preus públics de la matrícula. L'equip de govern es mostra comprensiu amb les demandes dels estudiants, però exigeix que restringeixin l'ocupació al pati de Les Àligues i alliberin les oficines de l'edifici.

Els principals esculls perquè els estudiants acceptin voluntàriament aquesta petició són, a grans trets: l'increment de preus, el suport del rectorat als universitaris imputats pels fets del mes de desembre i l'acomiadament de professors. En tots els casos, Anna Maria Geli assegura que no té competències i les solucions no estan a les seves mans, però els estudiants creuen que bé podria la rectora fer alguna cosa més, per exemple declarar la UdG insubmisa i no aplicar la puja de preus.

Durant la jornada d'ahir, els assemblearis van fer una lectura pública de l'article de la professora Anna Quintanas La banalitat del mal, publicat a l'edició de dijous del Diari de Girona, i que va ser aplaudit. Fotocòpies d'aquesta pàgina van ser penjades en espais públics.