La baronessa Carmen Thyssen va anunciar ahir en una trobada amb els mitjans de comunicació que el pròxim 3 de juliol es desprendrà d'un dels seus quadres més apreciats, La Resclosa de Constable.

La Resclosa se subhastarà a la sala Christie's de Londres, a un preu de sortida de 20 milions de lliures, si bé s'estima que podria arribar a les 40, gairebé 50 milions d'euros.

El Patronat del Museu Thyssen va aprovar dilluns que el quadre sortís a subhasta i, encara que la baronessa ha admès que li sap greu perdre'l, no li queda cap altre remei per la crisi.

Aquesta operació ha comptat amb l'oposició de Francesca Thyssen, filla del baró, que ha expressat el seu malestar en un fax transmès pel ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert. La baronessa ha puntualitzat que no vendrà més obres "si Déu vol".

Carmen Thyssen va declarar que amb anterioritat l'obra va ser oferta "més barata i a terminis" a l'exministra de Cultura Ángeles González-Sinde i, més recentment, a l'actual ministre d'Educació, Cultura i Esports, José Ignacio Wert, que no van acceptar l'oferta.

A més, la baronessa ha recordat que fa 13 anys que cedeix gratuïtament la seva col·lecció a l'Estat espanyol, amb el qual té un acord fins l'any vinent. "A partir d'aquí ja veurem. Sóc optimista", va afegir.

El baró Heinrich von Thyssen va adquirir aquesta obra de John Constable el 14 de novembre de 1990 a la casa de subhastes Sotheby's per 10.780.000 de lliures (gairebé 13 milions d'euros), el major preu pagat fins aquell moment per un quadre d'un autor britànic.

La pintura forma part d'una sèrie de sis amb vistes del riu Stour, pintada per Constable entre 1819 i 1825, i mostra un paisatge de la vall de Dedham, al comtat de Suffolk, a l'est d'Anglaterra.

La transcendència econòmica d'aquest llenç en el marc de la col·lecció de la baronessa Thyssen és molt alta. Així, va explicar que del 10 per cent que pot vendre, l'obra representa el 4,5 per cent, una xifra molt elevada però no la més alta dels quadres de Carmen Cervera, ja que un Gauguin, Mata Mua, està valorat en 150 milions d'euros.