La secretària d'Ocupació de la Generalitat, Esther Sànchez, va qüestionar ahir l'actual estructura del sistema universitari, que ofereix titulacions com la d'Arquitectura, que forma professionals per als quals no existeix demanda d'ocupació, i va advocar per redimensionar aquests estudis. Durant la presentació d'un informe sobre l'accés dels joves al mercat de treball de Catalunya elaborat pel CTESC, Sànchez va assenyalar que és necessari "redimensionar" tota l'actual oferta formativa, des dels cicles formatius fins a les titulacions universitàries per adaptar-la a les demandes del mercat de treball. En aquest sentit, va advocar per "corregir" estudis com els d'Arquitectura, atès que la feina per a aquests professionals ha caigut en un 90 % els últims anys com a conseqüència de la crisi econòmica.

"Malgrat aquesta caiguda tenim una pila d'universitats que ofereixen aquestes titulacions i moltes persones que han fet esforços fins i tot econòmics per ser arquitectes no tindran feina ni a Espanya ni al mercat internacional".

En declaracions posteriors als periodistes, la responsable de les polítiques d'ocupació de la Generalitat va precisar que "el missatge no és que cal tancar la meitat de les universitats espanyoles, sinó que hem de veure com despleguem habilitats i competències transversals que tinguin una sortida en el mercat".

En aquesta línia, va assenyalar que els titulats en Arquitectura tenen ara com alternatives especialitzar-se en la rehabilitació d'habitatges, provar el salt a l'estranger o "canviar completament de professió", intentant aprofitar les seves capacitats i competències. Sànchez va assenyalar que la Generalitat està donant ja un primer pas per abordar els reptes que planteja aquest escenari i està ultimant un mapa de formació integral que busca "racionalitzar" l'oferta formativa.

Un nou "mapa" formatiu

El mapa, que es presentarà el mes de juny vinent, analitzarà l'oferta formativa tant en els nivells de formació professional, formació ocupacional i estudis superiors i la demanda actual del mercat de treball. Entre les actuacions que es fer perquè el món de la formació i de la feina vagin de la mà, va destacar que es proporcioni informació permanent i detallada sobre les demandes del mercat laboral per "evitar el disseny d'itineraris (formatius) erronis", i així "no portar les persones a un carreró sense sortida".